• Home
  • Nieuws
  • Omtrekmeting op Hindoestaans Milan festival

Omtrekmeting op Hindoestaans Milan festival

Harteraad regio Zuid-Holland nam in augustus deel aan het Gezondheidsplein op het Haagse Milan Summer Festival. Dit is een jaarlijks terugkerend driedaags Hindoestaans festival waar zo’n 45.000 bezoekers op af komen. Het thema van het festival was ‘Leefstijl’, daarom besteedden onze vrijwilligers aandacht aan de middelomtrekmeting.

De 20 vrijwilligers van Harteraad en DVN regio Den Haag voerden circa 2.200 metingen uit, ondersteund door vijf Haagse, Hindoestaanse professionals. Harteraad regio Zuid-Holland werkte met de middelomtrekmeting volgens twee uitgangspunten; bewustmaking van de risico’s van de leefstijl en het volhouden van goede voornemens. Vanwege erfelijke aanleg en koolhydraatrijk voedsel komt diabetes en daarmee samenhangend hart- en vaataandoeningen bij Hindoestanen overmatig vaak voor. Veel Hindoestanen zien diabetes als iets dat hun overkomt.

Flyer voor middelomtrekmeting

Voor deze omtrekmeting is een flyer ontwikkeld die fungeerde als scorecard voor de momentopname van de middelomtrekmeting. Op de achterkant van de flyer stond een zes-punten-stappenplan van professor Hanno Pijl (LUMC), en Prem Adhien (UvU), door Kindermedicijn aantrekkelijk en toegankelijk gevisualiseerd.

Buikomvang meten

De vrijwilligers van Harteraad konden gedurende de drie dagen van 622 festivalbezoekers hun buik meten. Tweederde daarvan was vrouw, zij reageerden positief op het meten, velen kwamen spontaan langs. Duidelijk was dat het er bij de mannen iets beter voorstaat dan bij de vrouwen. Zeer veel vrouwen vonden dat de criteria ongenuanceerd en te streng zijn. Veel mensen zagen op tegen leefstijlverandering, maar vonden wel dat gerichte voorlichting een steun in de rug is.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief