• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe keuzehulp helpt om het risico op een hart- of vaataandoening kleiner te maken

Nieuwe keuzehulp helpt om het risico op een hart- of vaataandoening kleiner te maken

Sinds begin 2024 is de nieuwe keuzehulp ‘Hoe maak je jouw risico op een ziekte van hart en bloedvaten kleiner?’ te raadplegen op Thuisarts.nl. Dit hulpmiddel geeft uitleg over hoe je het risico op het krijgen van een hart- of vaataandoening kan verkleinen. Zoals factoren die je zelf kan beïnvloeden. Met als doel om meer grip te ervaren op je eigen gezondheid.

Medicijnen kunnen natuurlijk helpen om het risico op een hart- of vaataandoening kleiner te maken. Maar zelf kan je ook veel doen. De nieuwe keuzehulp ‘Hoe maak je jouw risico op een ziekte van hart en bloedvaten kleiner?’ leert je welke factoren invloed kunnen hebben op het krijgen van een hart- of vaataandoening. Denk bijvoorbeeld aan voeding, bewegen en roken.

Maar naast inzicht krijgen, leert het hulpmiddel je ook hoe je zelf aan de slag kan gaan. Wil je meer bewegen? Of stoppen met roken? Tijdens het invullen kies je zelf de onderwerpen en leer je hier meer over. En daarna krijg je tips en handvatten hoe je je persoonlijke doelen zelf aan kunt gaan pakken. Zoals gerichte tips voor als je meer wilt bewegen. Of wilt stoppen met roken.

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is Harteraad nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit hulpmiddel. Met name op de inbreng van wat mensen met een risico op een hart- of vaataandoening nu echt belangrijk vinden. Want uiteindelijk moet het hulpmiddel deze mensen helpen. Begin 2023 heeft Harteraad daarom aan ruim 1.400 mensen met een hart- of vaataandoening, of het risico daarop, gevraagd welke informatie zij belangrijk vinden.

De behoeften van deze groep mensen heeft Harteraad verzameld en ingebracht bij de ontwikkeling van de keuzehulp ‘Hoe maak je jouw risico op een ziekte van hart en bloedvaten kleiner?’ die nu te vinden is op Thuisarts.nl. Het invullen duurt gemiddeld 20 minuten en is anoniem. Aan het einde van de keuzehulp krijg je jouw antwoorden overzichtelijk op een rij.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief