• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe keuzehulp helpt mensen bij keuze voor coronaire functietest

Nieuwe keuzehulp helpt mensen bij keuze voor coronaire functietest

Sinds vorige week is de keuzehulp “coronaire functietest” gelanceerd. Voor veel mensen met coronaire vaatdysfunctie is het lastig om wel of niet te kiezen voor de coronaire functietest. Deze test is namelijk niet voor iedereen nodig. En de functietest brengt ook risico’s. De keuzehulp coronaire functietest helpt de arts en patiënt om samen makkelijker de keuze te maken om een coronaire functietest wel of niet te doen.

De keuzehulp coronaire functietest geeft stapsgewijs informatie over de voordelen, nadelen en risico’s van de coronaire functietest. Ook helpt de keuzehulp om alternatieven, zoals medicatie, fysiotherapie en stressvermindering te bespreken. Veel mensen met coronaire vaatdysfunctie geven namelijk aan het lastig te vinden om te beslissen of ze wel of niet een coronaire functietest willen doen. Vaak is de patiënt niet op de hoogte van de verschillende behandelopties en wil hier meer informatie over. De keuzehulp coronaire functietest geeft meer informatie over behandelopties en helpt bij het maken van deze keuze. De keuzehulp is ontwikkeld samen met mensen die coronaire vaatdysfunctie hebben en zorgverleners.

Het belang van samen beslissen

Samen beslissen betekent dat arts en patiënt samen bespreken welke zorg het beste past. Hierbij houdt de arts rekening met de medische situatie en de wensen van de patiënt. dit zorgt voor betere keuzes, meer tevredenheid, en minder spijt of twijfel. Ook zorgt het ervoor dat patiënten beter betrokken zijn bij hun zorg en medicijnen beter gebruiken.

De keuzehulp coronaire functietest helpt bij samen beslissen en maakt het makkelijker om samen met de arts een beslissing te nemen over de coronaire functietest. Zo kunnen onnodige onderzoeken en risico’s voorkomen worden.

Wat is coronaire vaatdysfunctie? En waarom een coronaire functietest?

Coronaire vaatdysfunctie is een hartziekte waarbij de bloedvaten rond het hart niet goed werken. De hartziekte kent twee vormen. Het kan komen door problemen in de kleinste bloedvaten, dit wordt coronaire microvasculaire dysfunctie genoemd (CMD). Het kan ook komen door het verkrampen van de bloedvaten, dit wordt vaatspasme genoemd. De twee vormen kunnen samen voorkomen maar ook apart.

Om coronaire vaatdysfunctie vast te stellen, sluit de cardioloog eerst andere hartziekten, zoals vernauwingen in de hartvaten, uit. Bij vermoeden van vaatdysfunctie kan medicatie worden gegeven. Als de klachten verminderen, is dit een aanwijzing voor coronaire vaatdysfunctie. Blijven de klachten bestaan en is meer duidelijkheid nodig, dan kan een coronaire functietest worden gedaan om coronaire vaatdysfunctie vast te stellen. Dit is een onderzoek waarbij met een katheter wordt gekeken of bloedvaten goed werken of verkrampen. Een katheter is een slangetje dat via een bloedvat naar het hart gaat. Tijdens de test worden medicijnen gebruikt die klachten uitlokken. Dit onderzoek wordt vaak als vervelend ervaren en brengt enige risico’s mee. Daarom is het belangrijk om goed te overwegen of de test nodig is.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief