• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe brochure: Goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

Nieuwe brochure: Goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

Er is een nieuwe brochure voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking komen. Deze informatie is ook bedoeld voor naasten (partner, familieleden).

palliatieve zorg hartfalenPalliatieve zorg is de zorg die iemand krijgt bij het eindstadium hartfalen, als de klachten erger worden en er geen verbetering meer mogelijk is. Palliatieve zorg heeft als doel om klachten (bijvoorbeeld pijn en benauwdheid) en/of lijden te voorkomen en te verlichten.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de palliatieve fase verloopt en hoe lang deze zal duren. Dat komt omdat hartfalen een aandoening is die vaak onvoorspelbaar verloopt. De situatie kan een of meerdere jaren stabiel zijn. Maar iemand kan ook in korte tijd achteruitgaan.

In de brochure staat beschreven wat palliatieve zorg is, waar palliatieve zorg uit bestaat en wie het kan bieden. Ook wordt uitgelegd wat je kunt doen om de zorg en ondersteuning te krijgen die het best past bij iemands eigen wensen en situatie.

De brochure is ontwikkeld door IKNL en Harteraad.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief