Nieuw samenwerkingsverband voor betere zorg atriumfibrilleren

Om herseninfarcten – veroorzaakt door atriumfibrilleren – te voorkomen, startte op 1 juni 2020 het nieuwe CUSTOM-AF consortium. Binnen dit samenwerkingsverband bundelen de Hartstichting, NVVC Connect en de DCVA (Dutch CardioVascular Alliance) de krachten voor optimale zorg voor patiënten met atriumfibrilleren.

Het CUSTOM-AF consortium deelt succesvolle praktijkvoorbeelden met regionale netwerken en stelt een leidraad op om de actieve opsporing en integrale zorg in een netwerk te organiseren.

Herseninfarcten voorkomen

Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen. Op dit moment zijn er zo’n 344.000 Nederlanders met atriumfibrilleren. Daarnaast lopen er naar schatting 80.000 mensen rond met niet-gediagnosticeerd atriumfibrilleren. Mensen met atriumfibrilleren hebben een verhoogd risico op een herseninfarct. Jaarlijks kunnen naar schatting 1500 herseninfarcten worden voorkomen, door actieve opsporing van atriumfibrilleren en door patiënten optimaal te verwijzen en te behandelen. Een goede samenwerking tussen eerste- en tweedelijns zorgprofessionals is hierbij essentieel.

Meer weten over boezemfibrilleren / atriumfibrilleren?

Hier lees je er alles over

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief