Veel mensen met een ziekte of beperking ervaren hierdoor angsten, somberheid of spanning. Een derde daarvan ontwikkelt zelfs langdurige klachten die hun leven verstoren. Mensen krijgen problemen met hun partner, familie, vrienden of op het werk. We noemen dit psychosociale problemen.
Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder mensen met psychosociale klachten blijkt dat meer dan de helft van de respondenten geen informatie kreeg van zijn of haar zorgverlener over deze mogelijke gevolgen van ziek zijn. Bijna de helft (45%) daarvan had dit wél graag gewild.
Informatie in begrijpelijke taal
Er is hulp voor iedereen die er zelf niet uitkomt. Alleen is het lastig de juiste hulpverlener te vinden. Want wie doet wat? Hoe kom je bij een zorgverlener? En welke zorg wordt vergoed? Op de website ‘Alles over psychosociale zorgverleners’ lees je alles over de psycholoog, geestelijk verzorger, POH-GGZ, seksuoloog, maatschappelijk werker, bedrijfsarts en psychiater. Harteraad heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de website, samen met Patiëntenfederatie Nederland en een aantal andere patiëntenorganisaties.