• Home
  • Nieuws
  • Moet ik mijn pillen wel blijven slikken?

Moet ik mijn pillen wel blijven slikken?

Naar aanleiding van de aandacht voor cholesterolverlagers in het tv-programma RADAR kan het zijn dat je je afvraagt of het wel nut heeft om deze pillen te slikken. Waarom slik je die eigenlijk? En zijn ze voor jou wel nodig?

Het is altijd goed om eens stil te staan bij alle medicijnen, dus ook de cholesterolverlagers, die je van je behandelend arts of artsen voorgeschreven krijgt. Waarom slik je dat medicijn en is het wel nodig om deze nog steeds in te blijven nemen? Dit zijn vragen die je jezelf met enige regelmaat zou moeten stellen. En beter nog, om dit periodiek met je arts te bespreken.

Hier zijn meerdere redenen voor:

  1. Sommige medicijnen kunnen voor een bepaalde tijd nodig zijn, maar hoeven niet levenslang ingenomen te worden.
  2. Als je door meerdere artsen behandeld wordt, of van arts wisselt, kan er verwarring ontstaan over welke medicijnen je nu wel of niet zou moeten innemen, gewoon omdat het overzicht kwijt is.
  3. Soms veranderen in de loop van de tijd de richtlijnen, waardoor het nodig is dat de arts de behandeling moet aanpassen.
  4. Soms kun je klachten hebben die met je medicijninname te maken hebben. Dan is het goed om met je arts te bekijken of je medicatie aangepast kan worden, zodat je minder last hebt van bijwerkingen.
  5. Soms lees je in de krant of op internet, of hoor je via de radio of tv, dat het medicijn dat je slikt niet goed zou zijn.

Kortom, genoeg redenen om dan nog eens kritisch te kijken of je behandeling met de medicijnen nog steeds de juiste is. We raden je wel aan om dit altijd samen met je (huis)arts te doen, zodat jullie samen kunnen beslissen of,  gezien  je persoonlijke omstandigheden, je medicatie aangepast kan worden. Doe dit nooit op eigen houtje. Sommige medicijnen kunnen namelijk niet acuut gestopt worden, zonder gevolgen.

Wil je meer weten over je/het risico op hart- en vaatziekten, lees dan: Risicofactoren cardiovasculair risicomanagement

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief