• Home
  • Nieuws
  • Minister ziet af van aanpassing geneesmiddelenvergoedingensysteem

Minister ziet af van aanpassing geneesmiddelenvergoedingensysteem

Minister Kuipers (VWS) ziet definitief af van de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat besluit maakte de minister onlangs bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Met deze herberekeningen zouden, naar verwachting, een groot deel van de vergoedingslimieten van medicijnen worden verlaagd. Als een fabrikant de prijzen van medicijnen vervolgens niet tot onder die nieuwe limieten zou gaan verlagen, betekent dat dat veel patiënten zelf moeten gaan bijbetalen. Of gaan overstappen naar een ander (goedkoper) medicijn. Dat vindt Harteraad zeer ongewenst. Deze zorgen hebben we de afgelopen periode op verschillende momenten geuit bij het ministerie van VWS. We zijn blij dat minister Kuipers hier gehoor aan heeft gegeven en we op deze manier de belangen van 1,7 miljoen mensen met hart- en vaataandoeningen succesvol hebben kunnen behartigen.

Deel jouw ervaring en help anderen met een hart- of vaataandoening

Samen kunnen we de zorg in Nederland nóg beter maken. En dat kunnen we niet alleen. Jij kan daarbij helpen door jouw ervaring te delen. Bijvoorbeeld over het contact met je arts, jouw ervaring met medicijnen of je mening over de zorg. Harteraad deelt dit vervolgens met zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers en de politiek. Zo help je mee de kwaliteit van leven voor mensen met hart en vaataandoening te verbeteren.

Ook deze succesvolle lobby konden wij niet doen zonder hulp van het Harteraad panel. Via een eerdere vragenlijst blijkt namelijk dat de impact van het wisselen van medicatie zonder medische reden enorm is: zo voelt 34% zich zieker/ ongezonder en 37% heeft het gevoel de ziekte minder onder controle te hebben. Bij 14% had het nieuwe geneesmiddel een andere sterkte. Deze ervaringen hebben wij nu kunnen bundelen, zodat wij bij het ministerie duidelijk konden benoemen wat deze aanpassing in het GVS betekent voor de patiënt. Met jouw ervaring maken we de zorg samen beter. Schrijf je in voor het Harteraad panel en werk mee aan betere zorg. Voor jou en voor alle andere mensen met een hart- en vaataandoening.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief