• Home
  • Nieuws
  • Medische Noodzaak is geen garantie voor merkmedicijn

Medische Noodzaak is geen garantie voor merkmedicijn

Een op de vier mensen bij wie de arts Medische Noodzaak op het recept schrijft, krijgt gekleurde medicijnendat specifieke middel toch niet mee bij de apotheek. Ze krijgen dan een ander middel met dezelfde werkzame stof, bijvoorbeeld omdat de apotheek zegt dat de zorgverzekeraar niet wil dat dit – doorgaans duurdere – middel wordt geleverd.

Harteraad vindt dat patiënten altijd het voorgeschreven middel moeten krijgen als de arts Medische Noodzaak (of MN) op het recept zet.  Mensen reageren heel slecht op steeds wisselende medicijnen. Het kan dan weken duren voor iemand weer goed is ingesteld.

Onderzoek

Mensen die vervolgens een ander middel krijgen dan hun eigen vaste middel, hebben daar soms vervelende bijwerkingen van. Dat blijkt uit de peiling “Medische Noodzaak medicijnen” van Patiëntenfederatie Nederland, waar Harteraad aan meewerkte.
Zij deed onderzoek onder ruim 8500 mensen van het eigen panel. Van deze groep kregen 2893 mensen een medicijn mee waarop Medische Noodzaak stond.  Van deze 2893 mensen kreeg driekwart het middel mee aan de balie. Maar iets meer dan een op de vier mensen (812 mensen) kregen te horen dat ze het middel toch niet meekregen, bijvoorbeeld omdat het niet mocht van de zorgverzekeraar.

Bekijk de rapportage van de meldactie ‘Medische Noodzaak op recept’

Bezwaar maken

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die een ander dan hun eigen medicijn krijgen bij de balie dat niet zomaar accepteren. Want het overgrote deel (86 procent) van de 812 mensen die het voorgeschreven middel niet meekregen, heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Dat waren 690 mensen. Zij deden hun beklag, maar dat hielp meestal niet. Iets meer dan een kwart klaagde vergeefs, want de medewerker aan de balie gaf niet toe. 18 procent werd doorverwezen naar de zorgverzekeraar en nog eens 18 procent naar de arts die het middel voorschreef. In 10 procent van de gevallen ging de apotheek overstag en werd het middel toch verstrekt. Nog eens 8 procent kreeg het middel mee, maar moest daar wel extra kosten voor maken.

Een patiënt over het gesprek aan de balie: “Zij vertelde dat de mededeling medische noodzaak door haar genegeerd mocht worden. Zij vertelde het “recht” te hebben dat ik 2 generieke varianten door haar kreeg voorgeschreven en dat dan eventueel nogmaals werd gekeken, door deze apotheker.”

Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de mensen die het voorgeschreven medicijn niet meekregen soms slecht worden geïnformeerd waarom ze het niet kregen. Eenderde zegt zelfs helemaal geen informatie te hebben gehad.

Vanochtend besteedde de Volkskrant in een tweetal artikelen en op de voorpagina aandacht aan deze meldactie.

 

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief