Momenteel is er nog weinig bekend over de impact van het virus op ROW / HHT patiënten. Mensen met ROW / HHT zijn naar verwachting niet meer of minder vatbaar voor COVID-19 virus; zij hebben immers géén verminderde immuniteit.
Neusbloedingen
Wel kunnen neusbloedingen de ROW-patiënt indirect blootstellen aan extra risico. Aangezien bloedneuzen bij ROW in het algemeen plotseling optreden en mensen vaak geen tijd nemen voor goede handen-hygiëne alvorens de neus met de handen aan te raken, maakt dat het risico groter om geïnfecteerd te raken met COVID-19 virus. Het advies is daarom om eerst de handen goed te wassen en pas daarna de bloedneus te behandelen, ook als dat enkele minuten extra kost.
Bloedarmoede
In de medische centra zijn veel behandelingen uitgesteld die niet urgent zijn. Maar let op: het is belangrijk dat je behandeling voor bloedarmoede niet uitgesteld wordt, tenzij je anders wordt geadviseerd door het ROW-expertisecentrum.
Onbehandelde grote long AVM of ernstige bloedarmoede
Patiënten met onderstaande symptomen adviseren wij extra voorzichtig te zijn en uit voorzorg ieder contact met het COVID 19-virus te mijden:
- Ernstige bloedarmoede
- Cardiovasculaire complicaties als gevolg van AVM’s in de lever
- Pulmonale AVM’s: patiënten met grote, onbehandelde AVM’s in de longen, die chronische hypoxemie veroorzaken (verlaging van het normale zuurstofgehalte), kunnen gevaar lopen dat het zuurstofgehalte in het bloed te laag wordt als gevolg van de longontsteking. Let op: kleine asymptomatische en / of behandelde long-AVM’s vallen niet in deze categorie en vormen geen extra risico.
- ROW patiënten met pulmonaire hypertensie
Vragen over ROW en corona?
Heb je nog specifieke vragen over ROW en COVID-19? Neem dan contact op met de ROW-verpleegkundigen in het ROW-expertisecentrum Nieuwegein: tel. 088-320 15 47.
Deze informatie is samengesteld door HHT-Europe in samenspraak met de HHT-specialisten en de Harteraad diagnosegroep ROW.