• Home
  • Nieuws
  • Mensen in risicogroep vragen zich af waar prikuitnodiging blijft

Mensen in risicogroep vragen zich af waar prikuitnodiging blijft

Mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een coronaprik hebben gekregen zijn in verwarring, blijkt uit een peiling die Harteraad momenteel heeft uitstaan. Een rondgang langs diverse patiëntenorganisaties laat eenzelfde beeld zien. Donderdag meldde het RIVM dat zo’n tien procent van de groep mensen met een medische indicatie deze week nog wachtte op een uitnodiging. “Mensen vragen zich af of ze vergeten zijn”, aldus directeur Anke Vervoord van Harteraad.

Doordat zoveel mensen de Harteraad peiling invulden over de coronavaccinatie, konden we het ANP hierover te woord staan. We lieten weten waar mensen met hart- en vaataandoeningen tegen aan lopen. Media zoals Kassa en Hart van Nederland namen de berichtgeving over.
Lees verder onder de afbeeldingen:

Niet iedereen uitgenodigd voor vaccinatie

Coronaminister Hugo de Jonge meldde afgelopen weekend dat “iedereen met een medische indicatie tussen 18 en 60 jaar die elk jaar de griepprik krijgt, is uitgenodigd”. Dat bleek dus niet helemaal te kloppen. “Mensen zijn heel erg verontrust”, aldus Vervoord. “Ze vragen zich af of ze misschien zelf moeten bellen om de uitnodiging te krijgen, of dat ze juist moeten wachten.” Volgens Vervoord komen vrijwel alle mensen met een hartaandoening in aanmerking voor de griepprik en dus ook voor de vervroegde coronavaccinatie. Om hoeveel mensen het precies gaat is lastig te zeggen, omdat een groot deel ouder is dan 60 jaar en dus via een andere weg al is geprikt.

Huisartsen weten niet of uitnodiging al is verzonden

Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging laat weten dat huisartsen vragen krijgen van mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een prik hebben ontvangen. “Op dit moment weten huisartsen niet of de uitnodiging al is verzonden of dat deze nog in het verzendhuis ligt”, aldus een woordvoerster. “Het zou fijn zijn als we die informatie wel krijgen, want dan kunnen we mensen in ieder geval verder helpen.”

In de tussentijd hebben ook gezonde vijftigers al de kans om een afspraak te maken. Daartoe is besloten om het vaccinatietempo hoog te houden. Momenteel mogen mensen die zijn geboren in 1966 een afspraak maken. Vervoord: “Dus dan vragen mensen zich af: waarom heeft mijn relatief gezonde man al wel een uitnodiging en ik nog niet?”

Meer weten over corona?

Bekijk hier alle artikelen

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief