• Home
  • Nieuws
  • Meld bijwerkingen voor veiliger medicijngebruik

Meld bijwerkingen voor veiliger medicijngebruik

Op 25 november startte de internationale bijwerkingenweek. Het doel van deze week is medicijngebruikers én zorgverleners bewust te maken van het belang van het melden van bijwerkingen van medicijnen. Zeker als iemand meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Met deze meldingen ontstaat een completer beeld van de veiligheid van medicijnen. De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse campagne van medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijna iedereen in Nederland gebruikt wel eens een medicijn. Ruim een kwart van de mensen gebruikt meer dan 5 medicijnen tegelijk. Vaak zijn dit ouderen en patiënten met chronische aandoeningen, zoals hart- en vaataandoeningen. Bij gebruik van meerdere medicijnen kan het ene medicijn de werking van het andere medicijn beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van plaspillen met sommige pijnstillers, zoals ibuprofen of diclofenac. Plaspillen zetten de nieren aan tot extra afvoer van vocht in het lichaam, terwijl ibuprofen en diclofenac de afvoer van vocht kunnen afremmen. Dit kan leiden tot extra bijwerkingen, zoals hartklachten.

Last van bijwerkingen?

Harteraad vindt het belangrijk dat mensen met een hart- of vaataandoening kunnen beschikken over veilige en betaalbare medicijnen. Lees hier wat wij voor je doen en wat je kunt doen als je last van bijwerkingen hebt.

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Wil je met een ervaringsdeskundige spreken? Bel dan met de Harteraad Lijn, telefoon 088 1111 600.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief