Op woensdag 6 november 2019 kon je live meekijken met twee verschillende hartoperaties in het Catharina Ziekenhuis. In beide operaties werd een hartklep vervangen. Via ‘App de Expert’ konden kijker tijdens de operaties direct vragen stellen aan de artsen. Bekijk hieronder de operaties terug!
Live operatie – TAVI (via liesslagader)
Live operatie – Openhartoperatie
Openhartoperatie en TAVI
In beide live operaties wordt een hartklep vervangen. Cardioloog dr. Guus Brueren doet dit via een katheter via de liesslagader, de zogenoemde TAVI-behandeling. Hartchirurg dr. Ka Yan Lam doet dit door middel van een openhartoperatie. Lam: “Een hartklep vervangen met een openhartoperatie doen we al vijftig jaar en was lange tijd de enige manier. Voor deze operatie maken we een snee in het borstbeen en tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen over. De meeste patiënten zijn na zes weken volledig hersteld.”
De TAVI-ingreep is veel minder belastend en biedt een mooi alternatief voor patiënten die een openhartoperatie niet meer aan kunnen vanwege bijvoorbeeld hun conditie. “Deze techniek is nu zo sterk doorontwikkeld dat we de klep zelfs kunnen plaatsen zonder narcose. Een verdoving in de lies is dan al voldoende. Binnen een uur is de klep meestal geplaatst en wordt het wondje in de lies weer gesloten. Sommige patiënten kunnen zelfs al een dag later weer naar huis”, legt Brueren uit.
Een TAVI heeft betrekking op de aortaklep, niet op andere hartkleppen. Tot op heden wordt TAVI toegepast bij mensen die een hoog risico hebben om te overlijden bij een openhartoperatie. Dit omdat het risico op complicaties bij een TAVI groter is dan bij een openhartoperatie.
Hulp bij keuze ernstig vernauwde aortaklep (aortaklepstenose)
Heel recent is de Consultkaart Ernstig vernauwde aortaklep verschenen. Op deze kaart staan de verschillen tussen de behandelingen bij een ernstig vernauwde aortaklep: openhartoperatie, TAVI of medicijnen. Ook de voor- en nadelen en risico’s van de verschillende behandelingen worden benoemd.
De consultkaart is ontwikkeld en goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie en Harteraad. De consultkaart is bedoeld om het gesprek tussen jou en je arts te ondersteunen bij het maken van een keuze voor een behandeling van ernstige aortaklepstenose.
Hartweek Catharina Ziekenhuis
Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een nationaal én internationaal bekend en gerespecteerd specialistisch centrum. Van maandag 4 tot en met donderdag 7 november vindt voor de 13e keer de Hartweek plaats. Tijdens de week komen ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land naar het Catharina Ziekenhuis. De Hartweek is een week waarin ze zich laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie.