Problemen in je relatie of tussen de lakens is niet het eerste waar je aan denkt als je net weet dat je een hart- of vaataandoening hebt. Bovendien praten we ook niet makkelijk over intimiteit of seksualiteit. Handig is dat niet: het is nu eenmaal bekend dat je met een hart- of vaataandoening seksuele problemen kan hebben. Sommige mensen worden onzeker of angstig. Want kan mijn lichaam dit nog wel? Anderen hebben last van de bijwerkingen van medicijnen.
Juist daarom gaat dit magazine helemaal over relaties en intimiteit. Harteraad wil het taboe doorbreken van het niet praten over relaties en intimiteit als je een hart- of vaataandoening hebt. Het probleem gaat niet zomaar weg. Praat erover.
Medicijnen en hun invloed op seksualiteit
Hart- en vaatmedicatie kunnen invloed hebben op je seksleven. Het kán, maar het hoeft niet. Apotheker Mark van der Steen vertelt welke bijwerkingen bekend zijn en ook wat alternatieven zijn. ‘Soms kun je andere medicijnen slikken die minder of helemaal geen klachten geven.’
Klachten of zorgen? Blijf er niet mee rondlopen
Veel mensen met hart- en vaataandoeningen hebben seksuele problemen. De belangrijkste tip die wij horen: praat erover. Kies een zorgverlener waarbij jij je prettig voelt. Om je een indruk te geven, vertellen een huisarts, een seksuoloog en een medisch maatschappelijk werker wat ze voor je kunnen doen. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Hoe belangrijk zijn seks en intimiteit voor ons levensgeluk?
Mensen die tevreden zijn over hun liefdesleven zijn gezonder en gelukkiger. Met zichzelf en met hun relatie. Niet voor niets ziet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) seks als een essentieel onderdeel van onze kwaliteit van leven. Maar wat maakt seks belangrijk voor ons welzijn? Wat betekent seks voor onze relatie? En is seksualiteit hetzelfde als intimiteit?