Magazine ‘Alles over relaties en intimiteit’

Log in om het magazine te lezen. Nog geen lid? Maak een account aan

Problemen in je relatie of tussen de lakens is niet het eerste waar je aan denkt als je net weet dat je een hart- of vaataandoening hebt. Bovendien praten we ook niet makkelijk over intimiteit of seksualiteit. Handig is dat niet: het is nu eenmaal bekend dat je met een hart- of vaataandoening seksuele problemen kan hebben. Sommige mensen worden onzeker of angstig. Want kan mijn lichaam dit nog wel? Anderen hebben last van de bijwerkingen van medicijnen.

Juist daarom gaat dit magazine helemaal over relaties en intimiteit. Harteraad wil het taboe doorbreken van het niet praten over relaties en intimiteit als je een hart- of vaataandoening hebt. Het probleem gaat niet zomaar weg. Praat erover.

Medicijnen en hun invloed op seksualiteit

Hart- en vaatmedicatie kunnen invloed hebben op je seksleven. Het kán, maar het hoeft niet. Apotheker Mark van der Steen vertelt welke bijwerkingen bekend zijn en ook wat alternatieven zijn. ‘Soms kun je andere medicijnen slikken die minder of helemaal geen klachten geven.’

Login om het magazine te lezen

Wanneer kan ‘het’ weer?

Als je opgewonden raakt of seks hebt, gaan je hartslag en bloeddruk omhoog. Je ademhaling wordt sneller en je spieren spannen aan. Net als bij andere vormen van inspanning. Twijfel je of jouw hart dit aankan? In dit artikel zetten we de feiten op een rij.

Hoe belangrijk zijn seks en intimiteit voor ons levensgeluk?

Mensen die tevreden zijn over hun liefdesleven zijn gezonder en gelukkiger. Met zichzelf en met hun relatie. Niet voor niets ziet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) seks als een essentieel onderdeel van onze kwaliteit van leven. Maar wat maakt seks belangrijk voor ons welzijn? Wat betekent seks voor onze relatie? En is seksualiteit hetzelfde als intimiteit?

Login om het magazine te lezen

Verder nog in dit magazine

  • Column van Bas Westerweel ‘Hartslampjes’
  • Ervaringsverhaal: Margot en Lennaert zijn dichter naar elkaar gegroeid: ‘Het infarct benadrukte hoe kwetsbaar het leven is’.
  • Eh… hoe start je het gesprek? Drie tips.
  • Klachten of zorgen? Blijf er niet mee rondlopen. Een huisarts, seksuoloog en een medisch maatschappelijk werker aan het woord.

Meld je aan voor Mijn Harteraad om alle magazines te lezen

Met een persoonlijke Harteraad inlog, heb je toegang tot alle magazines, webinars en magazines rondom hart- en vaataandoeningen. Onbeperkt en gratis. En als je je profiel aanvult, krijg je nog meer informatie afgestemd op jouw persoonlijke situatie en hart- of vaataandoening.

Maak een account