In totaal zijn er nu 1,7 miljoen mensen in Nederland met een hart- of vaataandoening: mannen en vrouwen, jong en oud en alles er tussenin. Alle mensen verdienen zorg die bij hen past. Toch is er voor mannen veel meer kennis rondom diagnose en behandeling beschikbaar dan voor anderen. Zij moeten het doen met minder aandacht voor hun klachten.
Harteraad wil meer aandacht geven aan de verschillen tussen man en vrouw. Want die verschillen zijn er.
Vrouwen en medicatie
We draaien er niet omheen: vrouwen gebruiken meer geneesmiddelen dan mannen. Vrouwen praten daarnaast gemakkelijker en vaker over ziek zijn en rapporteren ook vaker bijwerkingen van medicijnen. Vrouwen reageren vaak anders op medicijnen dan mannen, terwijl veel onderzoek zich, zeker in het verleden, met name richtte op mannen. Waarom zijn die verschillen groot? En wat betekent dat voor vrouwen met een hart- en vaataandoening?
Beter omgaan met verwachtingen
Wat lukt er allemaal nog met een hart- of vaataandoening? Wat verwachten anderen van jou? Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen met hartklachten stress ervaren door verwachtingen die anderen van hen hebben. Soms ook omdat ze zelf graag aan die verwachtingen willen voldoen. Dat kan stress opleveren en voor meer hartklachten of depressieve gevoelens zorgen. Stap uit dit vicieuze cirkeltje. Lees de 5 tips in het magazine.
Praten over seks werkt
Een hart- of vaataandoening kan prima samengaan met een fijn seksleven. Gelukkig maar, want voor een goede relatie is intimiteit voor veel mensen zeer belangrijk. Psychotherapeut-seksuoloog Hester Pastoor ziet veel onzekerheden na een operatie of behandeling. Werkt alles nog? Wat gaat het hart doen? Stel ik mijn partner niet teleur?
Verder nog in dit magazine
- Column van Bas Westerweel ‘Harten Breken’
- Levensloop bij vrouwen: herken hartklachten en risicofactoren
- Interview met Sanne Keizer (beachvolleybalster): ‘Van hartkloppingen tot Europees kampioen’.
- Ervaringsverhalen van Yvette en Yvonne