Magazine ‘Alles over emoties en een hart- en vaataandoening’

Het krijgen van een hart- of vaataandoening is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Zo kun je je onzeker voelen en het vertrouwen in je lichaam kwijt raken. Bij een deel van de mensen herstelt dit vanzelf, maar ongeveer een kwart van de mensen houdt klachten, zoals angst of depressieve klachten. Dit is van invloed op je gezondheid en je gedrag. Je herstelt minder goed, het is moeilijker om je therapie vol te houden, het is moeilijker om gezond te leven. Ook kunnen meer ziekenhuisbezoeken nodig zijn.

Het is daarom van belang dat er voldoende aandacht is voor de psychologische en psychosociale gevolgen van een hart- of vaataandoening. Harteraad geeft je in dit magazine informatie en tips.

Je brein heeft veel invloed op je gezondheid’

Wandelen in het bos, gezond eten en voldoende bewegen. En misschien een mindfulness-cursus. Ontstressen is belangrijk voor een mens. Zeker als je een hartaandoening hebt, maar ook als je die wilt voorkomen. Dr. Paula Mommersteeg doet onderzoek naar de invloed van psychologische factoren op hartaandoeningen. Die invloed blijkt groot.

Login om het magazine te lezen

Stress, stemming en emoties

Een hart- of vaataandoening kan invloed op je stemming en emoties hebben. De cijfers op een rij.

  • Ongeveer de helft van de mensen met een hart- of vaataandoening rapporteert seksuele problemen na hartproblemen. Het gaat dan met name om verminderde frequentie, verminderde interesse of plezier, verminderde prestaties en erectiestoornissen
  • Het hebben van een langdurige ziekte kan ook invloed hebben op je naasten. Meer dan de helft van de naasten geeft aan last te hebben (gehad) van spanning en/of stress. Ruim twee derde van de naasten geeft aan last te hebben (gehad) van angst naar aanleiding van de hart- of vaataandoening van hun dierbare.
  • Negatieve emoties kunnen van invloed zijn op de eetlust. Het merendeel van mensen met stress of een depressie eet ongezonder.

‘Wat voor zin heeft het om je enorm druk te maken’

Al bijna 60 jaar staat Ben Cramer op het podium. Twee jaar geleden moest de zanger noodgedwongen een tijdje stoppen. Hij kreeg een hartoperatie. Ondanks een complicatie stond hij twee maanden daarna alweer met de Toppers in Amsterdam Arena. “Dat voelde prima.”

Login om het magazine te lezen

Hoe pakt Ben Cramer zijn leven weer op na zijn hartinfarct?

Meld je aan voor Mijn Harteraad om alle magazines te lezen

Met een persoonlijke Harteraad inlog, heb je toegang tot alle magazines, webinars en magazines rondom hart- en vaataandoeningen. Onbeperkt en gratis. En als je je profiel aanvult, krijg je nog meer informatie afgestemd op jouw persoonlijke situatie en hart- of vaataandoening.

Maak een account