Dagelijks bewegen of sporten is goed voor iedereen. Ook als je een hart- of vaataandoening hebt. Regelmatig bewegen verkleint de kans op verslechtering van je aandoening. Het kan zelfs een nieuw incident voorkomen. Blijf daarom zo actief mogelijk op een manier die bij je past. Maar hoe begin je? Wat mag je wel en niet doen? Waar kan je veilig bewegen? En hoe houd je vol?
In dit Harteraad Magazine lees je alles over bewegen met een hart- of vaataandoening.
Ga en blijf bewegen!
Bewegen is belangrijk, aangezien bewegen de kans op hart- en vaatproblemen vermindert en je conditie verbetert. Oók als je een hart- en/of vaataandoening hebt. Je kan bewegen zien als een soort medicijn. Daarom besteedt Harteraad aandacht aan bewegen. Maar wat mag je allemaal doen? Wat voor een rol speelt hartrevalidatie hierbij? En, wat te doen als volhouden lastig is?
5 vragen over … bewegen
Door je hart- of vaataandoening moet je misschien een aantal dingen aanpassen
in je leven. Het is altijd een goed idee om te blijven bewegen; veilig en verantwoord.
Bewegen vermindert de kans op hart- en vaatproblemen en verbetert jouw conditie, ook als je een hart- of vaataandoening hebt. Maar hoe kan je gezond bewegen? Onze expertgroep bewegen en sporten geeft antwoord op 5 vragen:
- Hoe weet ik waar mijn grens ligt als ik weer wil gaan bewegen na mijn hartinfarct?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terugval in mijn oude patroon?
- Ik heb gehoord dat een sportarts ook een rol kan spelen in het begeleiden van hart- en vaatpatiënten. Hoe zit dat?
- Hoe zorgt de Harteraad beweegcoach dat ik veilig kan sporten in een groep?
- Ook vrijen vergt inspanning, wanneer mag dat weer?
‘Stress was bij mij de boosdoener, nu leef ik bewuster’
Ook dit jaar gaat Sander Lusink (42) op 26 november uit eten met alle mensen die zijn leven hebben gered: zijn trainer, de cardioloog en iedereen die iets voor hem heeft betekend. ‘s Ochtends brengt hij een taart naar de brandweer die op tijd ter plaatse was met een AED. Dankzij hen overleefde hij een hartstilstand.