Maatregelen tegen hamsteren medicijnen

Om het hamsteren van medicijnen tijdens de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, hebben apotheken, drogisterijen, groothandels en overheid afspraken gemaakt. Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen.

Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft. Om te voorkomen dat mensen niet met lege handen komen te staan krijgen drogisterijen het advies om klanten voorlopig maximaal drie pakjes van deze pijnstiller te verkopen.

Leveringsproblemen niet uit te sluiten

De uitbraak van het coronavirus heeft vooralsnog niet geleid tot een tekort aan geneesmiddelen. Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd stilligt. In die landen worden veel medicijnen geproduceerd.

Harteraad volgt de ontwikkelingen nauwlettend

Harteraad houdt ontwikkelingen rondom de beschikbaarheid van medicijnen nauwlettend in de gaten. Dit geldt ook voor het ministerie van VWS. De afspraken die nu gelden, zijn gemaakt binnen de speciale Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin de belangrijkste partijen uit de branche vertegenwoordigd zijn. Patiënten zijn hierin ook vertegenwoordigd via de Patiëntenfederatie Nederland. Harteraad staat in nauw contact met hen. We kaarten problemen rondom medicijnen voor mensen met hart- en vaataandoeningen aan. De werkgroep bestaat overigens al enkele jaren, omdat de aanvoer van medicijnen ook voor de corona-uitbraak al knelpunten kende.

Lees ook:

https://harteraad.srv861.burgdev.nl/wat-betekent-het-coronavirus-voor-mensen-met-een-hart-of-vaatziekte/

Bron: skipr.nl

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief