Wanneer je zelf, of iemand in je directe omgeving, te maken krijgt met boezemfibrilleren kunnen we ons voorstellen dat je hier graag meer over wilt weten. Wist je dat er verschillende vormen van boezemfibrilleren zijn? Het verschil tussen de soorten boezemfibrilleren zit hem in hoe vaak het boezemfibrilleren voorkomt en hoe lang een aanval duurt. En dan heb je ook nog boezemflutter, wat erg op boezemfibrilleren lijkt. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende vormen van boezemfibrilleren en leggen we uit wat het verschil met boezemflutter is.
Paroxismaal boezemfibrilleren
Er zijn drie soorten boezemfibrilleren. De eerste soort is paroxismaal boezemfibrilleren, waarbij je een onregelmatig hartritme in aanvallen ervaart. Meestal herstelt het hart zich spontaan binnen een paar uur tot maximaal zeven dagen. Hierna heeft het hart weer een regelmatig ritme. Het is bij paroxismaal boezemfibrilleren niet nodig om medicijnen te slikken om het hartritme weer normaal te krijgen. Het lukt je lichaam om dit zelf weer te herstellen. Heb je geregeld een aanval die een paar uur of langer duurt en heb je hier veel klachten van, dan kun je wel medicijnen voorgeschreven krijgen. Een voorbeeld hiervan is de ‘pill in the pocket’.
Persisterend boezemfibrilleren
Wanneer het onregelmatige hartritme langer dan zeven dagen duurt spreek je van persisterend boezemfibrilleren. In dit geval herstelt het hart niet vanzelf. Er is een behandeling nodig om het hartritme weer normaal te krijgen. De behandeling bestaat uit medicijnen, een elektrische schok of een ingreep. Hierdoor wordt je hart weer gereset, waarna het hartritme weer regelmatig is.
Permanent boezemfibrilleren
Dan bestaat er ook nog permanent boezemfibrilleren. Bij permanent boezemfibrilleren duurt het onregelmatige hartritme langer dan zeven dagen. Anders dan bij persisterend boezemfibrilleren lukt het in dit geval niet om met behandeling het hartritme weer regelmatig te krijgen. Het onregelmatige hartritme zal blijven. Wel kun je behandeld worden om de klachten te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het vertragen van het hartritme, waardoor je minder klachten ervaart. Meer over wat je kan verwachten rondom onderzoek, behandeling en zorg bij boezemfibrilleren kun je lezen in het zorgpad boezemfibrilleren.
Secundair boezemfibrilleren
Naast de drie bovengenoemde soorten boezemfibrilleren bestaat er eigenlijk nog een vierde variant: secundair boezemfibrilleren. Secundair boezemfibrilleren betekent dat het onregelmatige hartritme wordt veroorzaakt door een andere aandoening. Na behandeling van de andere aandoening verdwijnt ook het onregelmatige hartritme.
Wat is het verschil tussen boezemfibrilleren en boezemflutter?
We noemden het al in het begin van dit artikel: boezemflutter. Boezemflutter lijkt op het eerste gezicht op boezemfibrilleren. Het grote verschil is dat bij boezemfibrilleren je een onregelmatige hartslag hebt. Bij boezemflutter is de hartslag wel regelmatig, alleen extreem hoog. De gemiddelde hartslag bij een volwassene ligt normaal gesproken tussen de 60 en 70 slagen per minuut. Bij boezemflutter kan dit wel 150 slagen per minuut zijn. Ook al zijn boezemflutter en boezemfibrilleren twee verschillende dingen kan boezemflutter wel voor boezemfibrilleren zorgen. Dit kan gebeuren omdat boezemflutter voor ongewone elektrische prikkels in het hart zorgt. Deze prikkels kunnen boezemfibrilleren uitlokken.
Diagnose boezemfibrilleren: en nu?
Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.