Foto van herfst bos

Wat je kan doen als je klachten erger worden

Bij hartfalen worden de klachten in de loop der jaren steeds erger. Wat kan je verwachten en hoe bereid je je hierop voor? 

Op tijd plannen maken

Het verloop van hartfalen is niet goed te voorspellen. Daarom is het prettig om in een nog relatief rustige fase na te denken over later wanneer je klachten mogelijk verergeren. Praat daarover met de arts of hartfalenverpleegkundige. Wat kun je verwachten? Welke zorg schakel je in als je ineens niet meer voor jezelf kunt zorgen? Wat kun je doen om eventuele pijn te verminderen? Daarnaast is het belangrijk om ook met je naasten te bespreken hoe deze fase eruit gaat zien.

Mantelzorg

Vaak kunnen partners, familieleden, vrienden of buren samen nog veel betekenen, als je door hartfalen niet goed meer voor zichzelf kunt zorgen. Zo kun je toch nog een tijd thuis blijven wonen. Het is zaak om al in een vroeg stadium helder te hebben wat je zelf fijn zou vinden, en wat je van de mensen om je heen kunt verwachten. Soms is het moeilijk om de mensen om je heen om hulp te vragen, bijvoorbeeld door vroegere conflicten in de familie of omdat je anderen niet tot last wilt zijn. Een maatschappelijk werker, familietherapeut of geestelijk verzorger kan jou helpen bij deze gevoelens en met je meedenken over oplossingen.

Maak afspraken

Mantelzorg is mooi, maar kan voor een mantelzorger ook erg zwaar zijn. Het is daarom belangrijk om samen realistisch te kijken naar de situatie, goede afspraken te maken en tijdig mee te bewegen met eventuele veranderingen. Tot welke grens blijft hulp van naasten haalbaar? Op welke (vaste) momenten spreken jullie daar samen over en in hoeverre kan thuiszorg de mantelzorger(s) ontlasten? Ook kan je alvast met elkaar nadenken over de volgende stap als hulp thuis niet meer mogelijk is. Hiervoor kan je alvast een inschrijving regelen of papieren klaarleggen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief