Vrouw gaapt vermoeid

Waarom ben ik zo moe?

Slapen

Slapen als een baby. Het liefst na het eten meteen naar bed gaan. Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Heel normaal, in de periode waarin je herstelt van een operatie. 

Vermoeidheid

Een hartoperatie is een grote ingreep. Het is dan ook logisch dat de conditie daarna weer moet worden opgebouwd. Niet alleen lichamelijk – ook geestelijk. Rust doet wonderen. Een uurtje liggen ’s middags. Het bezoek beperkt houden. Eerst eens wat wandelen. Wie zo heel geleidelijk de dagelijkse bezigheden weer hervat, zal merken dat kracht en vitaliteit vanzelf weer terugkomen. Tijd is hierbij een sleutelwoord.

Slaapproblemen

Wat lastig is: soms is het juist moeilijk om te slapen. Hoe moe je ook bent. Vlak na de operatie zijn slaapproblemen heel gebruikelijk. Onrust, heftige dromen, wakker worden van de onbekende geluiden in het ziekenhuis, pijn, ongemak… Vaak trekt dat snel bij. Zeker als je weer in je eigen vertrouwde bed ligt. Toch kan onrust of angst je ook thuis parten spelen. Of gepieker. Wat als…? Spreek met jezelf een piekerkwartier af: een vast tijdstip overdag waarin je je helemaal suf mag piekeren. Komt er ’s nachts toch gepieker op, verwijs jezelf dan naar dat piekerkwartier overdag, en richt je op een rustige ademhaling.

En als de moeheid blijft?

Bespreek de gevoelens van vermoeidheid steeds bij de controle met de cardioloog. Hij of zij kan je ook informeren over welke mate van vermoeidheid ‘normaal’ is bij jouw aandoening. Bij de hartrevalidatie of psycholoog leer je hoe je, met dit nou eenmaal niet optimaal functionerende hart, een stapje terug kunt doen. Niet meer én naar de stad, én op bezoek, én uitgebreid koken bijvoorbeeld. Maar keuzes maken, en activiteiten over meerdere dagen verspreiden. Dat is vaak een kwestie van uitproberen. Eén stap vooruit, en soms twee stappen terug. Al doende leert men!

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief