kruiden-medicijnen

Vitaminen, kruidenmiddelen, voedingssupplementen en hart- en vaatmedicatie

Een vitaminepil van de drogisterij. Of bepaalde kruidenmiddelen die iets goeds zouden moeten doen voor je gezondheid. Veel mensen denken: ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’. Maar is dat wel zo? We vertellen je hier meer over in dit artikel.

Voedingssupplementen en kruidensupplementen zijn producten met vitamines, mineralen, kruiden of andere stoffen. Ze zijn te koop als pillen, capsules, drank of poeder bij de apotheek of drogist. Veel mensen gebruiken voedings- of kruidensupplementen, bijvoorbeeld omdat ze je weerstand kunnen ondersteunen of kunnen helpen bij depressieve klachten.

Voedingssupplementen zijn niet zonder risico

Niet alle supplementen zijn even veilig. Voedingssupplementen met omega-3-vetzuren worden bijvoorbeeld door verschillende mensen gebruikt, vaak als aanvulling op een behandeling tegen te veel vet in het bloed. Bij mensen met hart- en vaataandoeningen is dit niet zonder risico. Uit onderzoek blijkt dat er een grotere kans is op boezemfibrilleren. Overleg daarom altijd met je arts over het gebruiken van supplementen met omega-3-vetzuren (bijvoorbeeld visolie).

Naast dat sommige voedingssupplementen risico’s met zich mee kunnen brengen voor je gezondheid, kunnen er “wisselwerkingen” plaats vinden tussen medicijnen en supplementen.

Wisselwerking: wat is dat nu precies?

Eerst terug naar de basis. Met ‘wisselwerking’ wordt bedoeld dat stoffen uit verschillende medicijnen op elkaar kunnen reageren. Maar dit geldt ook voor bepaalde vitaminen, kruidenmiddelen en voedingssupplementen. De werking van een medicijn wordt dan beïnvloed.

Door een wisselwerking kan het lichaam een medicijn dan bijvoorbeeld sneller of langzamer opnemen of afbreken. Hierdoor kunnen medicijnen opeens minder goed of juist sterker werken. Daarnaast kunnen er (extra) bijwerkingen ontstaan.

Kan er wisselwerking tussen supplementen en hart- en vaatmedicatie zijn?

Wisselwerking tussen supplementen en hart- en vaatmedicatie is zeker mogelijk. Let op: sommige supplementen kunnen de werking van je medicijn op een negatieve manier veranderen. Een bekend voorbeeld is Sint-Janskruid. Dit vermindert namelijk de werking van veel medicijnen, waaronder sommige antistollingsmiddelen (acenocoumarol, fenprocoumon en rivaroxaban), cholesterolverlagers (atorvastatine en simvastatine) en andere hartmedicatie (digoxine en verapamil).

Ook kan het risico op bijwerkingen groter worden. Een voorbeeld hiervan is rode gistrijst in combinatie met statines (cholesterolverlagers). Rode gistrijst bevat de stof Monacoline K, ook wel bekend als lovastatine. Rode gistrijst geeft dezelfde bijwerkingen als statines, zoals spierpijn en maag- en darmklachten. Gebruik rode gistrijst en statines daarom niet samen. De kans op bijwerkingen wordt dan groter. Pas daarom goed op met het gebruik van supplementen en start alleen in overleg je arts.

Wat kan je zelf doen?

  • Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebben de meeste mensen met hart- of vaataandoeningen geen supplementen nodig. Mocht het nodig zijn, dan zal je arts je vertellen dat je een supplement kan gebruiken. Let op! Start nooit zomaar met supplementen zonder dit eerst met je arts te bespreken.
  • Lees altijd eerst het etiket van het supplement én de bijsluiter van het medicijn. Daar staat of er een gevaarlijke wisselwerking kan zijn. Maar let op: wisselwerkingen tussen supplementen en medicijnen zijn niet altijd bekend en staan daarom niet altijd op de bijsluiter of het etiket. Het kan daarom geen kwaad om van tevoren contact op te nemen met je arts of apotheker. Zij kunnen de inschatting het beste maken.
  • Laat je arts en apotheker weten als je supplementen gebruikt of wil gaan gebruiken. Zij kunnen je vertellen of dit veilig is. In de apotheek kunnen ze de supplementen ook toevoegen aan je dossier. Zo kan er later weer gecontroleerd worden op wisselwerkingen. Overleg ook met je arts en apotheker als je wil stoppen met je supplementen.

Wil je meer weten over de wisselwerking tussen verschillende kruidenmiddelen en medicijnen? Kijk dan bij de kruidencheck van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Daar vind je uitleg over 11 veel gebruikte kruidenmiddelen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief