Ik ben zo moe. Kan dat een bijwerking van mijn medicijn zijn?

Leven met een hart- of vaataandoening is al moeilijk genoeg. Misschien voel je je vermoeid sinds je een hart- of vaataandoening hebt. Of heb je weinig energie. We horen vaker dat mensen hier last van hebben. Het is een veel voorkomend symptoom van hartfalen. Maar het kan ook een bijwerking zijn van je medicijnen. We krijgen hier vaak vragen over. In dit artikel leggen we uit hoe het komt dat je vermoeid kan worden van je medicijnen is. En hoe je hiermee kunt omgaan.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid betekent dat je je erg moe voelt, zelfs als je goed geslapen hebt. Je hebt minder energie en kunt minder aan. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als je dingen moet doen zoals werken, boodschappen doen of voor je familie zorgen. Maar het kan ook vervelend zijn als je juist leuke dingen wilt doen. Vermoeidheid kan veel oorzaken hebben. Vaak is het niet helemaal duidelijk wat de reden precies is. Hevige vermoeidheid kan veel impact hebben op je dagelijks leven.

Dingen die ervoor kunnen zorgen dat je vermoeid bent zijn bijvoorbeeld problemen thuis, rouw, weinig bewegen, een recente operatie of bepaalde aandoeningen. Een belangrijke aandoening waarbij vermoeidheid een belangrijke rol speelt is hartfalen. Bij hartfalen pompt het hart het bloed niet goed genoeg rond. Hierdoor krijgen je spieren te weinig bloed met zuurstof en belangrijke voedingsstoffen. Dit zorgt voor vermoeidheid bij hartfalen.

Moeheid kan ook een bijwerking van medicijnen zijn. Deze bijwerking komt in verhouding veel voor. Het kan lastig zijn om zeker te weten of je vermoeidheid door je aandoening komt of door de medicijnen. Het kan daarom handig zijn om een bijwerkingendagboek bij te houden. Dit kan je laten zien aan je arts of apotheker. Zo krijgen zij meer inzicht in je klachten en kunnen ze je helpen met het zoeken naar een oplossing. Stop nooit zomaar met je medicijnen als je last hebt van bijwerkingen. Je klachten kunnen dan weer terugkomen. Of de risico’s op een hartaanval of een beroerte worden groter. Maak een afspraak met je arts als je je medicijngebruik wil bespreken.

Waarom kan vermoeidheid een bijwerking zijn van medicijnen?

Medicijnen voor hart- en vaataandoeningen kunnen verschillende effecten op je lichaam hebben. Vermoeidheid kan een gevolg zijn van de werking van medicijnen. Vermoeidheid komt bijvoorbeeld voor als bijwerking bij bètablokkers, zoals metoprolol en bisoprolol. Hoe vaak het precies voorkomt is niet duidelijk. Bètablokkers verlagen de bloeddruk en vertragen de hartslag. Hierdoor gaat je hart rustiger werken. Maar door de vertraging van het hartritme kan je ook vermoeid worden. Dit kan met name voorkomen als je je inspant.
Meer hierover lees je op de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Een aantal tips om met vermoeidheid om te gaan

  1. Praat met je arts: Vertel je arts over je vermoeidheid. Samen kunnen jullie proberen te achterhalen of je vermoeidheid komt door je medicijnen of dat er toch een andere reden is. Misschien kunnen jullie samen besluiten om de dosis van je medicijn aanpassen of een ander medicijn voorschrijven. Stop nooit zelf met je medicijnen zonder eerst met je arts te overleggen. Je klachten kunnen terugkomen of de kans op een beroerte of hartaanval neemt toe.
  2. Praat met mensen om je heen: Bespreek je vermoeidheid met mensen om je heen zoals familie en vrienden. Op deze manier kunnen ze je beter begrijpen en je misschien ook helpen met praktische zaken. 
  3. Plan je dag: Probeer je dag zo in te delen dat je belangrijke taken doet op momenten dat je je het meest energiek voelt. Neem regelmatig pauzes en probeer niet te veel in één keer te doen. Vergeet ook niet om ruimte over te laten om leuke dingen te doen, zo zorg je ook voor een goede mentale gezondheid.
  4. Zorg voor een goede nachtrust. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Streef ernaar om koffie en alcoholische dranken te vermijden voor het slapengaan.
  5. Beweeg regelmatig. Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam goed doorbloedt wordt. Probeer elke dag ongeveer 30 minuten te bewegen. Dit kan lastig zijn als je vermoeid bent. Je kan dan proberen om lichte oefeningen te doen of bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Yoga of chiqong zijn ook goede bewegingsvormen die kunnen helpen bij vermoeidheid.
  6. Eet gezond: Door gezond te eten en voldoende water te drinken, kan je je energieniveau verbeteren. Wil je hier meer over leren? Bekijk dat het webinar ‘Gezonde voeding’ dat we eerder hebben gegeven.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief