Veelgestelde vragen over medicijngebruik

Als je een hart- of vaataandoening hebt, krijg je vaak veel verschillende medicijnen. Dat kan veel vragen oproepen. Want wat doen die medicijnen met je lichaam? Hoe groot is de kans op bijwerkingen? Moet je je dagelijks leven anders inrichten omdat je nu medicijnen gebruikt?

In dit artikel geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen. 

Krijg je altijd medicijnen als je een hart- of vaataandoening hebt?

Vaak wel. Meestal krijg je medicijnen voor langere tijd. Soms zelfs levenslang. Medicijnen kunnen je hart ondersteunen en bijvoorbeeld voorkomen dat je opnieuw een hartaanval, trombose of beroerte krijgt. Maar blijf je medicijnen wel gebruiken volgens voorschrift. En óók als je geen klachten meer hebt. Ze zorgen ervoor namelijk dat je langer zo gezond mogelijk blijft. Samen met je behandelend arts bespreek je je medicijngebruik, ook de mindere kanten hiervan.

Wat zijn bijwerkingen van medicijnen? Heb je daar altijd last van?

Bijwerkingen zijn ongewenste effecten van medicijnen. Medicijnen kunnen op verschillende processen in het lichaam effect hebben. Dat kan je dan merken. Gelukkig komen bijwerkingen niet vaak voor. De meeste mensen ervaren geen bijwerkingen. Iedereen is uniek en reageert anders op medicijnen.

Door onderzoek is bekend welke bijwerkingen er kunnen optreden, en hoe vaak dit ongeveer gebeurt. In de bijsluiter van je medicijn vind je hier informatie over.

Als je veel last hebt van bijwerkingen en het gaat niet vanzelf over, neem dan contact op met je arts of apotheker. Soms kan de dosering worden aangepast of is er een ander medicijn beschikbaar. Lees ook: bijwerkingen van medicijnen: hoe ga je daarmee om?

Kan je zomaar stoppen met het gebruik van je medicijnen als je je weer goed voelt?

Nee, je merkt namelijk niet altijd iets van de werking van je medicijnen. Ook als je je goed voelt, houden je medicijnen die voor onbepaalde tijd bedoeld zijn je zo gezond mogelijk. Sommige medicijnen helpen bijvoorbeeld bij het voorkomen van een beroerte of een hartaanval. Als je zomaar stopt, dan kan het zijn dat het risico weer groter wordt. Stop daarom nooit met je medicijnen zonder overleg met je behandelend arts.

Waarom is het belangrijk om medicijnen op vaste tijdstippen te gebruiken?

Je medicijnen werken het beste als je ze op vaste tijdstippen inneemt. Op die manier zorg je ervoor dat er steeds evenveel medicijn in je lichaam is. Dit luistert vaak nauw. Voor sommige medicijnen is dit belangrijker dan bij andere medicijnen. Je kan in de apotheek bepreken hoe en wanneer je je medicijnen precies moet gebruiken. De apotheekmedewerker kan bijvoorbeeld een innameschema maken. Lees ook: dagelijkse tips voor het innemen van je medicijnen.

Kan je zomaar meerdere medicijnen gebruiken?

Soms werken combinaties van verschillende medicijnen niet goed samen. Dit heet wisselwerking. In principe controleert je apotheek of je medicijnen samen kunnen. Heb je hier twijfels over? Je kan met je apotheker bespreken of je medicijnen veilig samen kunt gebruiken. Lees hier tips voor dit gesprek met je apotheker.

 

Wat betekent vertraagde afgifte?

Het kan zijn dat er “vertraagde afgifte” op de verpakking van je medicijn staat. Dan is het medicijn op zo’n manier gemaakt dat het beetje bij beetje in het bloed terechtkomt. Hierdoor is er een constante hoeveelheid medicijn in je lichaam. De werking is dan gelijkmatiger.

Ook bij vertraagde afgifte blijft het heel belangrijk dat je je medicijnen op de juiste manier inneemt. Vaak kan je een pil met vertraagde afgifte niet zomaar doormidden breken. Dan kan er in een keer de totale hoeveelheid medicijn vrijkomen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Heb je vragen hierover, neem dan contact op met je apotheker.

Er zijn verschillende termen voor vertraagde afgifte. Gereguleerde afgifte wordt ook vaak gebruikt. Net als de Franse term “retard”. Soms zie je de afkortingen MVA (met vertraagde afgifte) of MGA (met gereguleerde afgifte).

Waarom is het belangrijk dat je het aan je apotheker vertelt in het geval dat je zelfzorgmiddelen en/of supplementen gebruikt?

Zelfzorgmiddelen zijn medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij bijvoorbeeld de supermarkt, drogist of apotheek. Onder supplementen vallen vitaminen, kruidenmiddelen en voedingssupplementen.

Sommige zelfzorgmiddelen en supplementen kunnen de werking van je medicijn veranderen. We noemen dit ook wel wisselwerking. In sommige gevallen kan een wisselwerking met zelfzorgmiddelen en/of supplementen een negatief effect hebben op je gezondheid.

Je apotheker heeft veel kennis over wisselwerkingen. Bespreek het daarom altijd als je zelfzorgmiddelen en/of supplementen gebruikt. Eventuele nadelige effecten kunnen dan worden voorkomen.

Kan ik medicijnen meenemen naar het buitenland?

Vaak kan je je medicijnen veilig meenemen op reis. Voor sommige medicijnen en landen heb je een verklaring nodig. Je vindt hier meer over op de website van het CAK.

Het is verstandig om medicijnen voor een paar extra dagen mee te nemen. Zo weet je dat je altijd voldoende hebt, ook als je onverwachts langer moet blijven. Het kan ook handig zijn om een overzicht van je medicijnen op te vragen bij je apotheek (medicijnpaspoort). Dit kan je in het buitenland laten zien, mocht het nodig zijn. Lees meer over reizen met een hart- of vaataandoening.

Hoe kun je je medicijnen bewaren?

Het is belangrijk dat je je medicijnen op de juiste manier bewaart. Je kan op het etiket van je medicijnen vinden hoe je ze het beste kan bewaren. Hier staat namelijk of je ze in de koelkast of bij kamertemperatuur moet bewaren.

Als je je medicijnen bij te hoge temperaturen (meer dan 25 graden Celsius) bewaart, kan de werking van je medicijn veranderen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Leg je medicijnen daarom niet in de vensterbank voor het raam, op de verwarming of in de badkamer.

Heb je kinderen? Zorg dan dat je je medicijnen op een plek legt waar ze niet bij kunnen. Bijvoorbeeld in een hoge kast. Kinderen kunnen namelijk medicijnen zien als snoepjes. En dat kan ernstige gevolgen hebben als ze de medicijnen innemen.

Gebruik je medicijnen niet meer als de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn is verstreken. Je vindt deze informatie meestal bij de “Exp” op de verpakking. Heb je medicijnen over? Lever ze dan in bij de apotheek.

Wat moet ik doen met medicijnen die ik niet meer gebruik?

Om verspilling te voorkomen geeft de apotheek beperkte hoeveelheden mee. Het kan toch gebeuren dat je medicijnen over hebt. Bijvoorbeeld omdat je een ander medicijn bent gaan gebruiken. Of omdat je bent gestopt vanwege bijwerkingen. Mocht dit een keer gebeuren, breng je medicijnen dan terug naar de apotheek. De apotheek zorgt ervoor dat de medicijnen veilig worden afgevoerd.

Je kan medicijnen niet zomaar in de prullenbak gooien. Of door de wc spoelen. Dan kunnen de medicijnen in het grondwater komen. Dat is slecht voor het milieu. Geef ook nooit medicijnen aan iemand anders. Dat kan gevaarlijk zijn.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief