uitlokker-boezemfibrilleren

Uitlokkers van boezemfibrilleren

Zodra je te horen krijgt dat je boezemfibrilleren hebt kunnen we ons voorstellen dat je graag wilt weten wat hier de oorzaak van is. Boezemfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben, zoals hartproblemen of een hoge bloeddruk. Wat de oorzaak van boezemfibrilleren is verschilt per persoon en kan door een cardioloog worden bepaald. Naast de verschillende oorzaken zijn er ook verschillende dingen die een aanval van boezemfibrilleren kunnen uitlokken. Ook deze uitlokkers verschillen per persoon. Door je bewust te zijn van wat een aanval bij jou uitlokt kun je hier rekening mee houden. Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende uitlokkers van boezemfibrilleren.

Slaapproblemen

Goed en voldoende slapen is erg belangrijk. Nu is het niet zo dat een nacht slecht slapen direct een aanval van boezemfibrilleren uitlokt. Toch lijkt het erop dat als je een lange tijd slaapproblemen hebt dit wel boezemfibrilleren uit kan lokken. Bij slaapproblemen kun je denken aan:

• Slaapapneu: tijdens het slapen heb je adempauzes van 10 seconden of langer. Heb je last van boezemfibrilleren én slaapapneu? Misschien verminderen je klachten van boezemfibrilleren zodra je behandeld wordt voor slaapapneu.
• Slaapduur: zowel te kort (minder dan 6 uur) als te lang (meer dan 8 uur) slapen kan boezemfibrilleren uitlokken.
• Slaaponderbreking: wanneer je ’s nachts vaak wakker wordt kan dit een uitlokker voor boezemfibrilleren zijn.
• Slaapverstoring door tijdverandering: bijvoorbeeld de overgang van winter- naar zomertijd of een jetlag kan boezemfibrilleren uitlokken. Mogelijk komt dit doordat het slaapritme en de biologische klok worden verstoord.
• Nachtwerk: nachtwerk verstoord de biologische klok. Langdurig nachtdiensten draaien kan een uitlokker zijn voor boezemfibrilleren.

Heb je naast boezemfibrilleren ook last van slaapproblemen? Probeer (eventueel samen met je behandelaar) te ontdekken waar de slaapproblemen door veroorzaakt worden. Slaapproblemen kunnen onder andere veroorzaakt worden door stress of alcoholgebruik. Door de oorzaak aan te pakken kunnen de slaapproblemen verminderd worden, waardoor ook de klachten rondom boezemfibrilleren verminderd kunnen worden.

Alcoholgebruik

Alcohol kan invloed hebben op boezemfibrilleren. Overmatig alcoholgebruik kan zelfs de oorzaak zijn van boezemfibrilleren. Hoe vaak en hoeveel alcohol je drinkt heeft mogelijk invloed op je klachten.

• Overmatig drinken: wanneer je in korte tijd veel alcohol drinkt kan dit direct tot boezemfibrilleren leiden.
• Regelmatig drinken: regelmatig alcohol drinken, al bij één glas per dag, kan ook aanvallen van boezemfibrilleren veroorzaken. Niet iedereen heeft hier last van.

Wanneer je last hebt van boezemfibrillen en (geregeld) alcohol drinkt is het aan te raden om het alcoholgebruik te verminderen of zelfs te stoppen. Mogelijk ervaar je daardoor minder klachten van boezemfibrilleren. Lees hier meer over alcohol en antistollingsmedicatie.

Cafeïne

Dat cafeïne in koffie zit is over het algemeen wel bekend. Maar ook in dranken als cola en thee zit cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat cafeïne geen directe invloed heeft op boezemfibrilleren. Sterker nog: regelmatig een kop koffie drinken lijkt de kans op boezemfibrilleren zelfs kleiner te maken. Toch ervaren sommige mensen klachten nadat zij cafeïne binnen hebben gekregen. Wanneer dit bij jou het geval is, is het aan te raden dat kopje koffie of glaasje cola te laten staan. Lees meer over gezond eten en boezemfibrilleren.

Overmatig of intensief sporten

Sporten is áltijd gezond, ook wanneer je last hebt van boezemfibrilleren. Sporten verkleint de kans op boezemfibrilleren. Maar net als bij alles waar ‘te’ voor staat, is ook teveel sporten niet goed. Langdurig intensief sporten, zoals bij topsporters, kan boezemfibrilleren uitlokken. Overleg daarom met je behandelaar welke vorm van sport het beste bij jouw situatie past. Lees hier meer over sporten en boezemfibrilleren.

Stress

Stress en boezemfibrilleren kunnen directe invloed op elkaar hebben. Zo kan het (langdurig) ervaren van stress boezemfibrilleren uitlokken. Mogelijk heeft dit te maken met de ongezonde leefstijl die vaak ontwikkeld wordt wanneer je stress ervaart. Tegelijkertijd kan het hebben van boezemfibrilleren juist ook stress opleveren. Zo kunnen stress en boezemfibrilleren elkaar versterken.
Als je veel stress ervaart is het raadzaam om de oorzaak aan te pakken. Onderzoek wat stress veroorzaakt en kijk wat je hierin kunt veranderen. Voor sommige mensen helpt het om aan yoga of andere vormen van mindfullness te doen om stress te verminderen. Andere mensen gaan liever een stuk wandelen of fietsen. Onderzoek wat het beste bij jou en jouw situatie past en bespreek dit met je huisarts. Die kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een POH-GGZ. Dit is een praktijkondersteuner met kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en dus ook gespecialiseerd in omgaan met stress.

Drug

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een aantal drugs het risico op (een aanval van) boezemfibrilleren verhoogt. Drugs waarbij de relatie met boezemfibrilleren is bewezen zijn cocaïne, amfetamine (bijvoorbeeld speed), opiaten (dit zijn drugs zoals heroïne en methadon) en cannabis. Los van andere risico’s die drugsgebruik met zich meebrengt is het in het geval van boezemfibrilleren aan te raden om het gebruik van drugs te stoppen.

Medicijnen

Het lijkt erop dat sommige medicijnen boezemfibrilleren als bijwerking hebben. Met name langwerkende luchtwegverwijders lijken boezemfibrilleren te stimuleren. Tegelijkertijd worden deze medicijnen vaak voorgeschreven bij aandoeningen zoals COPD of astma. Mogelijk wordt boezemfibrilleren in deze gevallen niet door de medicijnen maar door de aandoening (COPD of astma) zelf veroorzaakt. Heb je last van boezemfibrilleren en slik je medicijnen? Bespreek dit dan met je behandelaar.

Lees het verhaal van Henk

Oud topsporter Henk Olk heeft last van boezemfibrilleren. Naast intensief sporten op hoog niveau ervaart hij ook veel stress. Meditatie biedt voor hem een uitweg. Lees hier het ervaringsverhaal van Henk.

Bekijk het webinar over boezemfibrilleren

Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief