Het is de meest voorkomende hartritmestoornis: boezemfibrilleren . Heb jij, of iemand in je directe omgeving, te horen gekregen dat je boezemfibrilleren hebt? Ondanks dat je niet de enige bent, kunnen we ons goed voorstellen dat dit voor emoties zorgt. En dat je je misschien zorgen maakt over de toekomst. Want wat als de klachten erger worden? En wat betekent boezemfibrilleren voor jouw toekomst?
Kan boezemfibrilleren overgaan?
Er zijn verschillende soorten boezemfibrilleren. Bij meer dan de helft van de mensen gaat het om paroxismaal boezemfibrilleren: dit zijn aanvallen van boezemfibrilleren die vanzelf overgaan binnen maximaal zeven dagen. Duurt het boezemfibrilleren langer dan zeven dagen, dan spreken we van persisterend boezemfibrilleren. Je krijgt dan een behandeling, bijvoorbeeld met medicijnen, om het boezemfibrilleren te stoppen. Sommige mensen hebben hier maar één keer last van, sommige mensen een paar keer. Als je een keer last hebt gehad van boezemfibrilleren, bestaat er altijd een risico dat je dit in de toekomst nog een keer krijgt. Misschien krijg je medicijnen voor, dat ligt aan jouw persoonlijke situatie.
Dan zijn er ook mensen bij wie de aanvallen steeds weer terugkomen. Of bij wie het boezemfibrilleren helemaal niet meer stopt. Dit laatste wordt permanent boezemfibrilleren genoemd. Heb je last van permanent boezemfibrilleren of gaat het boezemfibrilleren over maar blijven de aanvallen steeds weer terugkomen, dan blijf je voor de rest van je leven onder behandeling. Gelukkig kun je goed met boezemfibrilleren leven.
Het kan daarnaast ook zo zijn dat je last hebt van boezemfibrilleren, maar dat dit door een andere ziekte wordt veroorzaakt. Als de andere ziekte goed kan worden behandeld gaat ook het boezemfibrilleren vaak weer over.
Worden mijn klachten in de toekomst erger?
Bij de meeste mensen begint boezemfibrilleren met korte aanvallen die vanzelf overgaan. Of je hier klachten van hebt verschilt per persoon. De kans bestaat dat de klachten toenemen: de aanvallen komen steeds terug of het boezemfibrilleren gaat helemaal niet meer over. Veelvoorkomende klachten bij boezemfibrilleren zijn een onregelmatige snelle hartslag, hartkloppingen, zweten, duizeligheid, kortademigheid en vermoeidheid.
Als je langere tijd last hebt van boezemfibrilleren kun je ook andere problemen krijgen. Je hebt kans op bloedstolsels, dit zijn een soort klonten in je bloed, en je hart kan minder goed gaan werken. Deze problemen zorgen voor meer klachten. Samen met jouw arts of behandelaar bespreek je hoe jouw behandelplan eruit ziet en gaan jullie op zoek naar een manier waarop je zo min mogelijk last hebt van de klachten en erger kunt voorkomen.
Kan je oud worden met boezemfibrilleren?
Ja, ook met boezemfibrilleren kun je oud worden. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar kan wel voor klachten zorgen. Het is daarom goed om samen met de arts of andere behandelaar te kijken hoe je zo goed mogelijk met jouw klachten om kunt gaan.
Daarnaast is het belangrijk om je gezondheid een handje te helpen. Dit kun je doen door:
• Gezonde voeding
• Voldoende beweging
• Stress verminderen
Ook is het goed om te weten wat een aanval van boezemfibrilleren kan uitlokken . Als je dit weet kun je hier rekening mee houden.
Bekijk het webinar over boezemfibrilleren
Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.