medicijnen-gebruiken

Tips voor het dagelijks gebruik van medicijnen

Bijna iedereen met een hart- of vaataandoening gebruikt medicijnen. Veel mensen hebben vragen hierover of vinden het moeilijk om dagelijks medicijnen te slikken. In dit overzicht staan antwoorden op veelgestelde vragen over het dagelijks gebruik en het slikken van medicijnen. Deze tips komen van mensen met hart- of vaataandoeningen.

Waarom is het belangrijk om mijn medicijnen te blijven gebruiken?

Medicijnen gebruik je om je aandoening onder controle te houden of te genezen. Als je medicijnen slikt dan geeft dat minder klachten. Toch is het niet altijd makkelijk om ze volgens voorschrift te gebruiken. De kans dat je ze goed gebruikt, is het grootst als je vanaf het begin goed begrijpt wat je hebt en je samen met je arts een keuze hebt gemaakt voor een behandeling. Zorg dat je begrijpt wat de medicijnen voor je doen en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Dit kun je bespreken met je arts maar eventueel ook met je apotheker. Niet iedereen vindt het prettig om bijsluiters te lezen maar ook daar is veel informatie in te vinden.

Hoe neem ik mijn medicijnen in?

Het is belangrijk om je medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Je arts of de apotheker kan hierover uitleg geven. In dit filmpje wordt uitleg gegeven over het slikken van medicijnen. Je ziet twee verschillende manieren. Je kunt de manier kiezen die het beste bij je past.

Waar is het medicijn voor?

Als je medicijnen gebruikt, is het goed om te weten waar je het medicijn voor slikt. En wat de werking (effect) van het medicijn is. Bijvoorbeeld dat het medicijn je bloeddruk verlaagd, je hartritme verlaagd of pijn verminderd. Je arts of apotheker kan hierover uitleg geven. Meer informatie over de werking vind je in de bijsluiter van het medicijn. Of je kunt op website van de apotheek.nl kijken.

Wat zijn bijwerkingen?

Bijwerkingen van medicijnen zijn onbedoelde klachten die je kunt krijgen door het slikken van medicijnen. Ze staan genoemd in de bijsluiter van het medicijn. Bijwerkingen kunnen soms erg vervelend zijn. Door een medicijn op de juiste manier en het juiste moment in te nemen, kunnen bijwerkingen soms worden voorkomen of verminderen.

Wat kan ik doen als ik bijwerkingen heb?

Heb je last van bijwerkingen, stop dan niet zelf met je medicijnen. Neem contact op met je arts en/of apotheker zodat zij samen met jou kunnen kijken wat je het beste kunt doen. Soms helpt het om de dosering aan te passen of de medicijnen op een ander moment in te nemen. Doe dit altijd in overleg met je arts en/of apotheker.

Ook kan het zijn dat in de bijsluiter een klacht staat waar je juist het medicijn voor slikt. Dat kan verwarrend overkomen. Als je je daar zorgen over maakt, bespreek dat dan met je apotheker of arts. Zij kunnen je goede uitleg geven.

Bijwerkingen melden

Heb je een bijwerking die niet in de bijsluiter staat? Meld het dan ook bij bijwerkingencentrum Lareb. Je helpt hierdoor mee aan het veiliger gebruik van medicijnen.

Ik slik veel verschillende medicijnen en heb hier vragen over

Sommige mensen gebruiken veel medicijnen tegelijk. Dit kan vragen oproepen. Bijvoorbeeld of je alle medicijnen ook echt nodig hebt en of ze (nog) goed werken. Deze vragen kun je bespreken met je apotheker en/ of huisarts. Dit gesprek heet een medicatiebeoordeling. De medicatiebeoordeling is er om het gebruik van je medicijnen zo makkelijk mogelijk te maken. En te voorkomen dat er problemen ontstaan. Een beoordeling is dus voor je eigen veiligheid.

Een huisarts of apotheker nodigt sommige mensen uit voor een beoordeling. Je apotheker en huisarts kunnen je voor een medicatiebeoordeling uitnodigen als je langere tijd vijf of meer medicijnen gebruikt, problemen ervaart met je medicijnen en 65 jaar of ouder bent. Je kunt ook zelf om een medicatiebeoordeling vragen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn medicijnen niet vergeet in te nemen?

Het overkomt iedereen weleens die medicijnen gebruikt: je medicijnen vergeten in te nemen. Dat kan erg vervelend zijn, zeker als het vaak gebeurt. Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat je je medicijnen niet meer vergeet in te nemen.

Dagelijkse routine: maak het innemen van medicijnen onderdeel van je dagelijkse routine. Koppel het aan vaste, terugkerende momenten in de dag. Dus bijvoorbeeld voor een maaltijd, het tandenpoetsen of voordat je gaat slapen.

Aantal innamemomenten: hoe vaker je medicijnen op een dag moet innemen, hoe groter de kans dat je je medicijnen vergeet in te nemen. Bespreek met je arts of apotheker of het aantal innamemomenten per dag omlaag kan. Houd hierbij rekening met je dagelijks leven en kijk wat passend is voor jou.

Hulpmiddelen: Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het (op tijd) innemen van je medicijnen:

  • Wekker: stel een wekker in op de tijden dat je je medicijnen moet innemen.
  • Pillendoos: gebruik een pillendoos om je medicijnen te sorteren. Vaak staan op de doos de dagen van de week en de uren wanneer in te nemen. Sommige pillendozen hebben een alarm die je helpt de medicijnen (op tijd) in te nemen.
  • Medicatieapp: met een medicatieapp kun je overzicht houden op welke medicijnen je hebt, maar ook wanneer je welk medicijn in moet nemen. De meeste medicatieapps kunnen je een herinnering geven om medicijnen in te nemen. Bij sommigen kun je ook lichaamsmetingen invoeren. Kijk hier voor meer informatie
  • Medicijndispenser: dit zijn apparaten die op de juiste momenten een zakje met medicijnen aanbieden in de goede samenstelling en dosering. Op het moment dat iemand medicijnen moet nemen, geeft de medicijndispenser een geluids- en lichtsignaal. Ze zijn met name bedoeld voor alleenwonende mensen die niet goed meer in staat zijn om de juiste medicijnen op het juiste moment in te nemen. De medicijndispenser is nog niet zelf aan te schaffen. Vraag bij de thuiszorg, apotheek of wijkverpleegkundige na of zij medicatie via een dispenser aanbieden en of dit voor geschikt is voor jouw situatie.

Reserve medicijnen: Vraag tijdig om een herhaalrecept bij je arts. Dan voorkom je dat je zonder medicijnen komt te zitten. Leg reservepillen op handige plekken neer, bijvoorbeeld in je tas of op het werk.

Blijf je problemen ervaren met het innemen van je medicijnen? Bespreek dit dan met je arts of apotheker. Zij kunnen uitleg geven, meedenken met het maken van een schema of tips geven voor het gebruik van medicijnen in je dagelijks leven.

Hoe neem ik mijn medicijnen mee als ik weg ga?

Er zijn verschillende manieren om medicijnen mee te nemen als je weg gaat. Zo zijn er pillendozen of pillen-etuis om voor één dag je medicijnen mee te nemen, maar er zijn ook dozen om voor een hele week medicijnen in te doen. (kijk bijvoorbeeld bij Medimee, de oprichter is zelf hartpatiënt en heeft aantrekkelijke tassen en etuis ontwikkeld).

Voor medicijnen die gekoeld moeten blijven bestaan speciale pillen-etuis of medische koeltassen.

Wil je meer lezen over medicijnen en een hart- en vaataandoening?

Harteraad Magazine: alles over medicijnen en een hart- of vaataandoening

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief