stress-invloed

De invloed van stress op boezemfibrilleren

Iedereen heeft weleens last van stress: een gevoel van druk, spanning of je zorgen maken. Een beetje stress kan geen kwaad. Het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld met enthousiasme een nieuwe uitdaging aangaat. Of nét een tandje harder werkt om een doel te bereiken. Maar wat als de stress teveel wordt? En je ook last hebt van boezemfibrilleren? Regelmatig vragen mensen zich af of dit met elkaar te maken heeft.

Stress kan boezemfibrilleren uitlokken

Er zijn verschillende uitlokkers voor boezemfibrilleren. Een daarvan is stress. En dan bedoelen we veel stress voor een langere tijd. Stress geeft een gevoel van spanning. Dit gevoel ontstaat in het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit een groep cellen in je zenuwen en hersenen. Het brengt informatie uit je hersenen en de rest van je lichaam samen. Stress zorgt ervoor dat het zenuwstelsel alert is. Dit betekent dat het zenuwstelsel heel wakker is en snel kan reageren. Als je een lange tijd veel stress ervaart en het zenuwstelsel dus de hele tijd heel wakker is zorgt dit voor een overactief zenuwstelsel. Je zenuwstelsel moet dan te hard werken, wat invloed kan hebben op je hart en waardoor boezemfibrilleren kan ontstaan.

Stress kan ook op een andere manier boezemfibrilleren uitlokken. Stress zorgt bij veel mensen voor een minder gezonde manier van leven. Het kan zijn dat je door de stress slechter slaapt. Sommige mensen gaan door de stress (meer) roken of alcohol drinken. Roken, te veel alcohol en slecht slapen lijken tot boezemfibrilleren te kunnen leiden. Lees hier meer over gezonde voeding en boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren veroorzaakt stress

Stress kan boezemfibrilleren veroorzaken, maar andersom kan boezemfibrilleren ook stress geven. Boezemfibrilleren is een aandoening aan je hart. Logisch dat wanneer je te horen krijgt dat je boezemfibrilleren hebt je je zorgen maakt hierover. Want wat betekent dit voor jouw leven nu? En in de toekomst als je boezemfibrilleren hebt? Als je je hier heel druk over maakt kan dit zorgen voor stress. En die stress kan voor extra klachten zorgen.

Verminder de stress

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: verminder de stress. Toch is het belangrijk om te kijken of je ervoor kunt zorgen dat de stress minder wordt of zelfs helemaal weggaat. Onderzoek waar de stress door komt. Zorgt je werk er bijvoorbeeld voor dat je veel druk voelt? Bespreek dit dan met jouw werkgever. Misschien kun je je werk aanpassen of anders indelen. Is de stress ontstaan sinds je te horen hebt gekregen dat je boezemfibrilleren hebt? Bespreek dit met je behandelaar.

Omgaan met stress

Waar de stress ook door komt, dit zal niet van de één op de andere dag over zijn. Misschien kun je het probleem ook niet helemaal oplossen. Het is daarom ook belangrijk om te leren hoe je met de stress kunt omgaan. Onderstaande tips kunnen je helpen wanneer je (veel) last hebt van stress:

• Bespreek het met je behandelaar. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een POH-GGZ. Dit is een praktijkondersteuner met kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en dus ook gespecialiseerd in omgaan met stress.
• Ontspanningsoefeningen: probeer te ontspannen door oefeningen te doen. Er zijn online veel verschillende ontspanningsoefeningen te vinden.
• Yoga: sommige mensen vinden het fijn om aan yoga of andere vormen van mindfulness te doen. Bij mindfulness ben je vooral bezig met het hier en nu en ben je (even) niet bezig met de toekomst. Dit kan helpen om te ontspannen.
• Ritme: zorg voor een vast ritme in je dag. Sta elke dag om dezelfde tijd op, ga op tijd naar bed, eet op vaste tijden en sla geen maaltijden over.
• Beweging: zorg voor voldoende beweging bij boezemfibrilleren. Dit is altijd goed, ook wanneer je stress ervaart en last hebt van boezemfibrilleren.
• Gezond eten: zorg ervoor dat je gezond eet als je boezemfibrilleren hebt. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je je fitter voelt waardoor je beter met stress om kunt gaan.

Bekijk het webinar over boezemfibrilleren

Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief