intiem stel knuffelt en lachend naar elkaar

Seks en intimiteit

Een hart- of vaataandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Veel zaken die vanzelfsprekend waren, staan nu op zijn kop. Je moet je aanpassingen aan een mogelijk nieuwe leefstijl of veranderingen op het werk. Maar ook binnen je relatie, zeker ook op het gebied van intimiteit, kan het anders zijn. Praten over intimiteit, en seksualiteit, is voor veel mensen lastig. Het zijn onderwerpen die we als privé beschouwen en liever voor onszelf houden. Maar het kan helpen om vragen of problemen te bespreken met je partner, huisarts of specialist. Samen kunnen jullie twijfels, onzekerheden en misverstanden proberen op te lossen.

Hoe zit het nu precies met het hart en seksualiteit?

Bij seksuele opwinding gaat je hart sneller kloppen, de ademhaling verandert en spieren trekken zich samen. Het lichaam reageert net als bij inspanning. Dit kan gevoelens van angst en onzekerheid naar boven brengen die het plezier behoorlijk bederven. Ook bij je partner, die zich afvraagt of jouw hart het aankan. Om een orgasme te kunnen beleven, is overgave aan gevoelens nodig. Je moet je laten gaan en daarmee als het ware even de controle loslaten. Voor mensen zoals jij, die iets ingrijpends hebben meegemaakt, is dat loslaten vaak moeilijk.

Wanneer mag je weer vrijen?

Vrijen vraagt soms minder inspanning dan je denkt. Aarzel je of het niet te vroeg is voor seksueel contact? Vraag dan je behandelend arts of dit verstandig is. Het seksueel functioneren is afhankelijk van de lichamelijke en emotionele conditie. De lichamelijke conditie kan aanzienlijk verbeteren door een goede behandeling en revalidatie. Dat betekent niet dat het op seksueel gebied direct weer beter gaat. Het duurt even voor je alles weer kunt en durft. Praat met je partner over wat je precies wilt of verwacht. Alleen dan kan je partner weten wat je wel of juist niet wilt, kunt en durft.

Jouw emoties

Veel mensen met een hart- of vaatziekte en hun partners ervaren stress, spanningen of angst als ze na ziekenhuisopname of diagnose hun leven weer proberen op te pakken. Deze stress kan een negatief effect hebben op je kwaliteit van leven.

Tijdens jouw hartrevalidatie krijg je vaak een gesprek met een psycholoog of maatschappelijk werker. Misschien heb je meer behoefte aan gesprekken of hulp, bespreek dit dan met jouw huisarts, zodat deze jou gerichte hulp kan adviseren.

Meer lezen over seksualiteit en intimiteit?

Problemen in je relatie of tussen de lakens is niet het eerste waar je aan denkt als je net weet dat je een hart- of vaataandoening hebt. Bovendien praten we ook niet makkelijk over intimiteit of seksualiteit. Handig is dat niet: het is nu eenmaal bekend dat je met een hart- of vaataandoening seksuele problemen kan hebben. Sommige mensen worden onzeker of angstig. Want kan mijn lichaam dit nog wel? Anderen hebben last van de bijwerkingen van medicijnen.

Juist daarom gaat dit Harteraad Magazine helemaal over relaties en intimiteit. Harteraad wil het taboe doorbreken van het niet praten over relaties en intimiteit als je een hart- of vaataandoening hebt. Het probleem gaat niet zomaar weg. Praat erover.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief