ramadan-eten

Ramadan en medicijnen voor een hart- en vaataandoening: waar moet ik opletten?

Als je een chronische aandoening hebt, zoals een hart- of vaataandoening, dan ben je niet verplicht om aan de ramadan mee te doen. Toch ziet Harteraad dat veel moslims, ondanks de vrijstelling,  wel graag mee willen doen. Dat kan in sommige gevallen ook, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Dat lichten we in dit artikel toe.

De ramadan is een vastenmaand voor moslims. Tijdens deze maand wordt er onder andere tussen zonsopgang en – ondergang niet gegeten en gedronken. Als je medicijnen gebruikt, dan is het belangrijk om te weten dat, als je lange tijd niet eet of drinkt, dit invloed kan hebben op je medicatie. Het gaat dan met name om medicijnen als:

  • Metoprolol, acetylsalicylzuur, simvastatine, monocedocard, empagliflozine, spironolacton, furosemide, digoxine, valsartan, lisinopril, amlodipine en hydrochloorthiazide.

Tijdens het vasten kan het medicijn sneller gaan werken. Of je kan last krijgen van maagklachten. En ook ongezonder eten, zoals meer suiker of zout eten dan normaal, kan invloed hebben op je bloeddruk of nadelig effect hebben als je diabetes hebt.

Gebruik je daarom medicijnen en wil je meedoen aan de ramadan, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Overleg altijd met je arts of behandelaar

Van alles is het belangrijkste punt: gebruik je medicijnen voor een hart- of vaataandoening? Of heb je een chronische aandoening? Overleg dan altijd met je arts (of behandelaar) of jij mee kan doen met de ramadan.

Als je medicijnen gebruikt, dan doe je dit vrijwel altijd op vaste momenten en met een bepaalde dosering. Dit is dus jouw ritme en waar jouw lichaam gewend aan geraakt is. Stoppen of je ritme zonder overleg aanpassen, heeft in veel gevallen negatieve effecten op je gezondheid en kan extra bijwerkingen geven.
En elke situatie en behandeling is anders. Zeker als je verschillende medicijnen gebruikt.

Jouw arts of behandelaar kan met je meekijken en bespreken hoe jij veilig de ramadan kan doen. En welke aanpassingen je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van het tijdstip van inname of aanpassingen in de dosering van je medicijnen.

Slokje water om medicijnen in te nemen? Dit is niet toegestaan tijdens de ramadan

Neem je normaal gesproken je medicijnen in met een slokje water? Houd er dan rekening mee dat een slokje water tijdens de vastenuren niet is toegestaan tijdens de ramadan. 
Toch is het bij sommige medicatie wel belangrijk om het in te nemen met water, omdat de werkzame stoffen beter hun werk zo kunnen doen. Wat doe je dan tijdens de ramadan? Vaak wordt er geadviseerd om je medicatie dan na zonsondergang in te nemen. Maar let op: overleg altijd met je arts of behandelaar wat het beste is in jouw situatie. Sommige mensen nemen hun medicijnen dan in na zonsondergang. Zodat zij de medicijnen wel kunnen innemen met een slokje water. Maar dit kan ook extra bijwerkingen geven. Dus doe dit nooit zonder overleg met je arts of behandelaar.

Houd je gezondheid goed in de gaten

Als je een hart- of vaataandoening hebt, of een andere chronische aandoening, dan is het belangrijk om je gezondheid extra goed in de gaten te houden. Heb je meer last van klachten tijdens de ramadan? Of zie je opvallende veranderingen in je gezondheid? Twijfel niet en neem altijd contact op met je arts of behandelaar.

Zorg voor extra rust en vermijd stress

Deze tip heeft niet zozeer te maken met het innemen van je medicatie. Maar als je een hart- of vaataandoening hebt, dan is het belangrijk om voldoende rust te nemen en stress te vermijden. Doe dit dan ook tijdens de ramadan en plan bewust extra rustmomenten in.

Tot slot wenst Harteraad je graag een fijne ramadan, of te wel ramadan kareem!

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief