‘Pill in the pocket’: wat is dat nu precies?

Misschien heb je de term al weleens voorbij horen komen: ‘pill in the pocket’. Dit betekent ‘pil op zak’. Het is een behandeling die gebruikt kan worden bij mensen die af en toe te maken hebben met paroxismaal boezemfibrilleren. Benieuwd hoe dit werkt? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Hoe werkt de ‘pill in the pocket’?

Bij de ‘pill in the pocket’ behandeling krijg je anti-aritmicum. Dit zijn medicijnen waarmee het onregelmatige hartritme weer regelmatig wordt. Voorbeelden hiervan zijn flecaïnide of propafenon. Deze pillen heb je standaard bij je, vandaar de naam ‘pill in the pocket’. Zodra je een aanval van boezemfibrilleren krijgt neem je een pil, waarna je hartritme weer normaal wordt.

Waarom wordt ‘pill in the pocket’ gebruikt?

Het idee van de ‘pill in the pocket’-aanpak is om een aanval van boezemfibrilleren te stoppen zonder dat je naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Dit heeft meerdere voordelen: je bent sneller van een aanval af, je hoeft in het ziekenhuis niet onnodig te wachten op zorg én het zorgt voor minder drukte in het ziekenhuis. Het is een goede oplossing voor mensen die af en toe last hebben van paroxismaal boezemfibrilleren. Paroxismaal boezemfibrilleren kan veel klachten geven op het moment zelf , zoals hartkloppingen, een onrustig of gejaagd gevoel en vermoeidheid. Met behulp van de ‘pill in the pocket’ kan dit snel opgelost worden en is het niet nodig om elke dag medicijnen te slikken.

Werkt de ‘pill in the pocket’ voor iedereen met boezemfibrilleren?

De ‘pill in the pocket’ is niet voor iedereen en voor alle soorten boezemfibrilleren geschikt. Of de ‘pill in the pocket’ geschikt is voor jou wordt bepaald in overleg met de cardioloog. Een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, zijn:

• Paroxismaal boezemfibrilleren : de ‘pill in the pocket’ is alleen te gebruiken wanneer je af en toe (niet vaker dan één keer per maand) een aanval van boezemfibrilleren hebt. In deze gevallen is het niet noodzakelijk om standaard medicijnen te slikken en kan de ‘pill in the pocket’ helpen om de aanvallen eerder te stoppen.
• Herkennen van boezemfibrilleren: niet iedereen herkent de klachten van boezemfibrilleren. In dat geval is het moeilijk te bepalen of je een aanval hebt en wanneer je de pil moet nemen.
• Duur van de aanval: de ‘pill in the pocket’ wordt alleen voorgeschreven wanneer je aanvallen standaard een paar uur of langer duren.
• Je hebt geen andere hartaandoeningen
• Geen invaliderende symptomen: met invaliderende symptomen worden klachten zoals flauwvallen, ernstige pijn op de borst of kortademigheid bedoeld. Heb je hier last van tijdens een aanval dan is de ‘pill in the pocket’ niet geschikt.

Zoek je nog meer informatie over boezemfibrilleren?

Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief