groep gezellige mensen

Omgaan met collega’s

Weten ze wat ze wel en niet van je kunnen vragen? Hebben ze een idee van wat je hebt doorgemaakt? Op welke manieren je nu anders leeft? Je collega’s kunnen niet in jouw hoofd kijken. Helder communiceren kan een hoop onderhuidse spanningen voorkomen.

Als je een tijd uit de roulatie bent geweest vanwege hart- of vaatproblemen, kan het best pittig zijn om weer aan de slag te gaan. Hoe keer je weer terug op de werkvloer? Daarover maak je afspraken met je werkgever en de bedrijfsarts in een re-integratieplan. Maar het is ook goed om na te denken over hoe je je collega’s informeert. 

Bereid je voor 

Wat wil je juist vertellen over de operatie en je ziekteproces, en wat wil je wellicht voor jezelf houden? Wat zijn de gevolgen van jouw situatie? Welke concrete veranderingen zijn er in je leefstijl? Wat heb je afgesproken te gaan doen op het werk, en wat niet? Om niet overvallen te worden, kan het nuttig zijn je voor te bereiden op de vragen die je collega’s mogelijk zullen hebben.

Verwachtingsmanagement

Je leidinggevende is ervoor verantwoordelijk dat jij je werk zo goed mogelijk kunt hervatten. Maar zelf kun je daar ook bij helpen. Als je collega’s weten wat ze van je kunnen verwachten, is de kans groter dat de samenwerking weer snel soepel op gang komt. Wees helder over je status. Dit is extra belangrijk bij jouw ziekte. De gevolgen zijn immer minder direct zichtbaar dan bij bijvoorbeeld een gebroken arm. Geef je collega’s een eerlijk beeld van hoe je ervoor staat en wat je hebt afgesproken over je re-integratie. Als ze goed geïnformeerd zijn, kunnen ze je ook makkelijker tot steun zijn. Levert de samenwerking toch problemen op? En kun je daarmee niet bij je leidinggevende terecht? Schakel dan de vertrouwenspersoon op het werk in.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief