Mijn medicijn is tijdelijk niet beschikbaar. Wat kan ik doen?

Je krijgt ineens bij de apotheek te horen dat je medicijn niet beschikbaar is door een medicijntekort. Dat kan schrikken zijn. Waarom gebeurt dit? Wat betekent dit? En wat kan je doen? Het antwoord lees je in dit artikel.

Wat is een medicijntekort?

Een medicijntekort betekent dat een medicijn tijdelijk minder of niet beschikbaar is. Dit gebeurt als de fabrikant niet genoeg medicijnen kan leveren om aan de vraag te voldoen. Dit kan vervelend zijn. Zeker als je je medicijnen hard nodig hebt en er geen andere goede alternatieven zijn.

Er zijn tegenwoordig steeds vaker medicijntekorten. Sinds 2022 zijn er jaarlijks meer dan 1500 medicijntekorten in Nederland gemeld. Deze trend vindt Harteraad zorgelijk.

Wat kan ik doen bij een medicijntekort?

Medicijntekorten zijn vervelend. Gelukkig is er in de meeste gevallen wel een goed alternatief beschikbaar.

Probeer allereerst altijd je medicijnen op tijd te bestellen, zodat je niet opeens zonder komt te zitten. Laat het dus niet op de laatste dag aankomen. Bestel bijvoorbeeld twee weken van tevoren alvast een herhaalrecept. Dan is er vaak voldoende tijd om een oplossing te vinden.

En heb je wel te maken met een medicijntekort? Je kan een paar dingen doen om goed met de situatie om te gaan

  1. Neem contact op met je apotheek: Vraag of je apotheker weet wanneer de medicijnen weer beschikbaar zijn. Tekorten duren vaak niet lang en in veel gevallen is er een goede oplossing. Meestal is een ander merk wel beschikbaar. Mocht dat niet zo zijn, dan is er vaak wel een alternatief medicijn beschikbaar.
  2. Bespreek het met je arts: Je apotheker en arts kunnen je helpen om te gaan met medicijntekorten. Als je (tijdelijk) een ander medicijn moet gebruiken is het belangrijk om dit met je arts te bespreken. Misschien kunnen jullie samen beslissen welk alternatief het beste bij jouw situatie past. Overleg altijd met je arts voordat je iets verandert in je medicatie.

Wat wordt er binnen de zorg gedaan bij een medicijntekort?

Fabrikanten zijn verplicht om (mogelijke) tekorten te melden. Dit kunnen zij doen via het Meldpunt Geneesmiddelentekorten van de overheid. Als er een tekort is werken verschillende partijen samen aan oplossingen. Dit zijn artsen, apothekers, fabrikanten, groothandels, zorgverzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en patiëntorganisaties (zoals Harteraad). Ze zoeken naar verschillende mogelijkheden zodat je zo min mogelijk last hebt van het tekort. Je merkt dan bijvoorbeeld:

  • Je krijgt hetzelfde medicijn van een andere fabrikant. Het merk, de verpakking en het medicijn zien er vaak anders uit.
  • Je krijgt een andere sterkte van je medicijn. Het kan zijn dat je dan een andere hoeveelheid moet gebruiken dan je gewend bent.
  • Je krijgt een andere vorm van je medicijn. Bijvoorbeeld een tablet in plaats van een capsule.
  • Je krijgt hetzelfde medicijn uit het buitenland. Normaal gesproken mag dit niet. Als er een tekort is, dan kan de inspectie tijdelijk goedkeuring geven aan apotheken en groothandels. De tekst op de verpakking is meestal in een andere taal.

Als dit allemaal niet mogelijk is, dan kunnen er extra maatregelen worden genomen. Je merkt dan bijvoorbeeld:

  • Dat je minder voorraad mee krijgt bij de apotheek.
  • Dat je een medicijn krijgt met een andere werkzame stof.
Meer weten: waarom zijn er medicijntekorten?

Er is niet één oorzaak van medicijntekorten. De oorzaken kunnen zijn:

  1. Productieproblemen: Vertragingen of problemen in de fabriek waar de medicijnen worden gemaakt.
  2. Distributieproblemen: Problemen bij het vervoeren van medicijnen naar groothandels of apotheken.
  3. Stijgende vraag: Meer mensen hebben het medicijn nodig. Bijvoorbeeld als er een tekort is van een ander medicijn.
  4. Grondstoftekort: Door een tekort aan grondstoffen lukt het niet om het medicijn te maken.
  5. Kwaliteitsproblemen: De kwaliteit van het medicijn voldoet niet aan de eisen en wordt afgekeurd.
  6. Economische problemen: Bijvoorbeeld een faillissement of het stopzetten van de productie omdat te weinig van het medicijn verkocht wordt.

Heb jij te maken met een medicijntekort? Meld dit bij Harteraad

Heb jij last van medicijntekorten? Meld het dan bij Harteraad. Zo weten we wat er speelt en kunnen we opkomen voor jouw belangen in gesprekken met verschillende organisaties.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief