Medicijnen innemen. Het lijkt heel makkelijk, maar dat is het voor veel mensen niet. Mensen met hart- en vaataandoeningen gebruiken vaak veel medicijnen tegelijk. Dat maakt het moeilijker om alles op tijd en op de juiste manier in te nemen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen hun medicatie niet goed inneemt of vergeet in te nemen. Soms doen mensen dat bewust, vaak omdat ze er geen vertrouwen in hebben, of bang zijn voor bijwerkingen of de effecten op het lichaam na langere tijd.
Medicijnen die niet worden ingenomen, werken natuurlijk niet. Terwijl van medicijnen juist heel goed is uitgezocht hoe goed ze werken. En of ze veilig zijn en welke bijwerkingen ze kunnen hebben. Verder is van de meeste medicijnen inmiddels goed bekend wat hun effect op het lichaam op de lange termijn is.
Een medicijnconsult
Veel mensen weten niet dat ze een persoonlijke afspraak kunnen maken met hun openbaar apotheker. Tijdens zo’n afspraak kan je vragen stellen over je medicijnen en ook je zorgen bespreken. Zo’n afspraak heet een “medicijnconsult”.
Er bestaan verschillende soorten medicijnconsulten. Een kort consult duurt ongeveer 10 minuten en hierbij wordt meestal één vraag besproken. Dit kan telefonisch, maar het kan ook in de apotheek zelf. Een kort consult kan gaan over een bijwerking of twijfel over een bepaald medicijn. Je kan bijvoorbeeld vragen of je medicijnen of supplementen van de drogist samen mogen met je andere medicijnen. Of als je wilt stoppen met je medicijnen hoe je dat doet. Want mag dat in één keer of moet je langzaam afbouwen?
Een uitgebreid consult: medicatiebeoordeling of medicatiereview
Daarnaast bestaat er ook een uitgebreid consult. Dit noemen ze ook wel een medicatiebeoordeling of medicatiereview. Hierbij wordt alle medicatie doorgenomen die je gebruikt en op een rijtje gezet. In dit uitgebreide consult bespreek je al je vragen en twijfels over de medicatie die je gebruikt met je apotheker. Je apotheker vraagt ook ter voorbereiding alle belangrijke medische gegevens op bij de huisarts. Als het gesprek is afgelopen zet de apotheker alles op een rijtje en maakt hij een overzicht van je medicatie. Op basis van dat overzicht geeft de apotheker een aantal adviezen. De apotheker bespreekt dit met je huisarts en samen stellen ze een behandelplan op. Dit plan wordt daarna met jou besproken en samen beslissen jullie welke aanbevelingen je wilt gaan opvolgen. Soms kunnen niet alle aanbevelingen tegelijk worden doorgevoerd, meestal is het beter om dat stap voor stap te doen.
Wat voor soort adviezen kan ik verwachten tijdens een uitgebreid consult?
Aanbevelingen verschillen natuurlijk per persoon en zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen en omstandigheden. Vaak is een advies om te stoppen met een medicijn. Of het starten met een nieuw medicijn. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het beter bij jou werkt of minder bijwerkingen geeft.
Soms veroorzaakt het ene medicijn een bijwerking en wordt die bijwerking weer behandeld met een ander medicijn. Een voorbeeld hiervan is prikkelhoest als bijwerking van een middel tegen hoge bloeddruk. Die prikkelhoest wordt dan behandeld met een hoestmiddel (bijvoorbeeld codeïne). Codeïne geeft vaak verstopping, waardoor iemand weer behandeld wordt met een laxeermiddel. Dit soort “voorschrijfcascades” (waarbij telkens medicijnen worden toegevoegd om de bijwerking van een ander medicijn te behandelen) komen regelmatig voor, maar zijn natuurlijk niet wenselijk. Een apotheker is erop getraind om deze voorschrijfcascades te herkennen.
Er zijn nog veel meer zaken die in zo’n uitgebreid consult naar voren kunnen komen. Soms zijn het veel aanbevelingen, soms minder, dat verschilt per persoon. Een uitgebreid medicijnconsult, dus een medicatiebeoordeling of medicatiereview, wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Alle consulten vallen wel eerst onder het eigen risico.
“Als openbaar apotheker vind ik deze medicijnconsulten één van de leukste dingen van mijn werk. Dan heb ik namelijk contact heb met de persoon zelf die de medicijnen gebruikt en kan ik haar of hem helpen om meer vertrouwen in de medicijnen te krijgen en de behandeling te verbeteren”, aldus apotheker Harm C.J. Geers.
Deze tekst over het medicijnconsult zijn opgesteld door dr. Harm C.J. Geers, openbaar apotheker bij Service Apotheek Bennekom.