Mag ik nog alcohol drinken bij hartfalen?

In de avond bij het eten een glaasje wijn, of een ijskoud biertje op het terras op een warme zomerdag. Momenten waar je van geniet, totdat je te horen krijgt dat je hartfalen hebt. Dit roept allerlei vragen op. Want kun je nu nog zorgeloos genieten van dat glaasje alcohol?

Eén glas per dag

Dat overmatig alcoholgebruik niet goed is voor je lichaam mag geen nieuws heten. Maar weet je ook welke invloed het kan hebben op je hart? Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een ernstig verzwakte hartspier en daarmee tot hartfalen. Volgens Trimbos-instituut wordt het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen) als duidelijk overmatig gezien. Als het hartfalen door eerder overmatig alcohol gebruik is ontstaan, dan is het advies om helemaal geen alcohol meer te gebruiken.

Voor alle andere mensen, waarbij het hartfalen niet specifiek door overmatig alcohol gebruik is ontstaan, geldt het advies van de Gezondheidsraad. Het advies is: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit betekent niet dat wanneer je één dag geen alcohol drinkt je de volgende dag twee glazen kunt drinken. Het drinken van alcohol kan daarnaast ook invloed hebben op de medicijnen die je slikt.

Bespreek het drinken van alcohol altijd met je zorgverlener. Die kent jouw persoonlijke situatie het beste en kan hierover advies op maat geven.

Diagnose hartfalen … wat nu?

Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Welke medicijnen krijg je voorgeschreven? Mag ik meebeslissen over mijn behandeling? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen? Bekijk hier het webinar ‘Diagnose hartfalen, wat nu?’ en krijg antwoord op al jouw vragen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief