hartfalen-pijn

Kan vitaminetekort leiden tot hartfalen?

Zodra je onder behandeling komt voor hartfalen krijg je te horen dat een gezonde leefstijl belangrijk is. Een gezonde leefstijl bestaat onder andere uit gezonde voeding. En bij gezonde voeding denk je waarschijnlijk al snel aan vitamines. Gezonde voeding, inclusief voldoende vitamines, hebben een positief effect op hartfalen. Maar betekent dit andersom dan ook dat een tekort aan vitamines tot hartfalen kan leiden? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Hartfalen door vitaminetekort

Je lichaam heeft dagelijks vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Een ernstig vitaminetekort kan leiden tot hartfalen. Een vitaminetekort dat zó ernstig is, kan bijvoorbeeld komen door ondervoeding. In de Westerse wereld komt hartfalen door vitaminetekort eigenlijk niet voor. Soms wordt er bij het stellen van de eerste diagnose bij hartfalen door de arts gecontroleerd of er geen sprake van een vitaminetekort is. Voor iedereen geldt dat een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum belangrijk is. Het beste is om vitamines op een natuurlijke wijze binnen te krijgen.

Mineralentekort bij hartfalen

Naast vitamines heeft je lichaam ook mineralen nodig om goed te kunnen werken. Mensen met hartfalen kunnen een tekort hebben aan mineralen, zoals bijvoorbeeld ijzer. Door een ijzertekort kunnen klachten van vermoeidheid toenemen. De arts kan bloedonderzoek doen om te bepalen of het nodig is dat je extra ijzer krijgt om de ijzer voorraad in het lichaam te vergroten.

Diagnose hartfalen … wat nu? 

Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Welke medicijnen krijg je voorgeschreven? Mag ik meebeslissen over mijn behandeling? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen? Bekijk hier het webinar ‘Diagnose hartfalen, wat nu?’ en krijg antwoord op al jouw vragen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief