Psychosociale problemen bij een hartaandoening of vaataandoening

Is het normaal dat ik emotioneel en mentaal van slag ben?

Bijna iedereen is van slag na een grote operatie. Is het niet meteen, dan wel na de eerste opluchting. Bovendien doet het hoofd niet altijd wat het deed. Hoe kun je het beste omgaan met al die emoties en veranderingen?

Emotionele uitbarstingen

Zomaar in huilen uitbarsten. Boos zijn op van alles en iedereen. Gevoelens van onzekerheid: kan ik eigenlijk nog wel op mijn lijf vertrouwen? Het zijn doodnormale emoties, die het makkelijkst weer verdwijnen als ze eerst gewoon mogen bestaan. Want ja, het wás ook nogal een ingreep. Het ís dan ook een basisvertrouwen, dat nu geschaad is. Praat of schrijf het van je af – als je open bent, is het ook voor anderen makkelijker om te begrijpen wat er in je omgaat. Bij de meeste mensen raken de emotionele klachten binnen een maand of zes naar de achtergrond. Kom je er niet goed uit, schakel dan de hulp van maatschappelijk werk of een psycholoog in.

Concentratieproblemen

Sommige mensen kunnen zich na een operatie maar moeilijk op het verhaal van hun partner of kind focussen. Laat staan een puzzeltje oplossen, de krant lezen of de weg van A naar B achterhalen. Dat kan door de narcose komen. Die gooit het concentratievermogen soms danig overhoop. Kan tijdelijk zelfs vergeetachtig maken. Maar ook de emoties die met een operatie gepaard gaan, maken ons vermoeid en ongeconcentreerd. Autorijden is de eerste zes weken dan ook geen goed idee. Geef het de tijd!

En als de problemen blijven?

Houden de stemmingswisselingen of de machteloze, lusteloze gevoelens maandenlang aan, dan is het raadzaam de hulp van een maatschappelijk werker of psycholoog in te schakelen. Zo voorkom je dat somberheid uitmondt in een depressie. Ook kan je onze e-learning stress volgen en zo leren om gaan met stress en alle dingen die daarbij horen. De 7 video’s kan je in je eigen tempo bekijken. Want als je beter begrijpt wat er aan de hand is, kan je er ook meer grip op krijgen.

Hartrevalidatie 

Tijdig starten met hartrevalidatie kan het ophopen van problemen helpen voorkomen. Bij hartrevalidatie denken veel mensen aan beweging, fysiotherapie en het aanleren van een gezonde leefstijl. Maar ook het overwinnen van angst, opbouwen van zelfvertrouwen en leren omgaan met klachten en beperkingen kunnen onderdeel zijn van een constructief revalidatieprogramma.

Extra hulp

In sommige revalidatiecentra wordt:

  • Het programma ‘Hart onder Controle’ (HOC) aangeboden. Daarin leer je beter om te gaan met wat er is gebeurd, de signalen van je lichaam herkennen en bewust te ontspannen.
  • EMDR aangeboden. Dit is een vrij recent ontwikkelde therapie, die met behulp van oogbewegingen helpt ingrijpende gebeurtenissen te verwerken.
  • Adem- en ontspanningstherapie (AOT) aangeboden. Onderzoek laat zien dat het werken met ademhaling en ontspanning ook op de lange termijn een gunstige invloed heeft op de gezondheid.

Meer over deze programma’s lees je op de site van het UMCG.

Wil je meer lezen over de zorgen die komen kijken bij een hart- of vaataandoening?

Download de gratis special

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief