Gaat alles nog wel goed met mijn hartritme? Zijn mijn waardes wel in orde? Hoe staat het met mijn vaten? Eenmaal thuis kun je die dagelijkse checkups flink missen: hoe moet je er nu op vertrouwen dat je lijf in orde is?
Vraag telebegeleiding aan
Steeds vaker worden patiënten op afstand begeleid. Bijvoorbeeld als er sprake is van hartfalen. Je krijgt informatie over jouw hartfalen en leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering. Daarnaast krijg je ondersteuning bij het omgaan met het hartfalen. Je arts of cardioloog meldt je hiervoor aan. Zo kun je samen vanuit huis jouw gezondheid in de gaten houden. De begeleiding mag alleen plaatsvinden als die voldoet aan bepaalde kwaliteitscriteria.
Telemonitoring
Onderdeel van deze begeleiding is telemonitoring. Dat betekent dat je thuis je gewicht, bloeddruk en/of hartslag meet, en de uitslag doorgeeft aan de arts of verpleegkundige. Zo kan je behandelaar volgen – ‘monitoren’ – of je waardes in orde zijn.
Bieden alle ziekenhuizen telebegeleiding aan?
Op dit moment helaas nog niet. Harteraad heeft in het voorjaar van 2017 onderzocht welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra telebegeleiding aanbieden. Bekijk welk behandelcentrum telebegeleiding aanbiedt voor hartfalen en lees hier meer over de telebegeleiding per zorginstelling. Je kunt ook bij je zorgverzekeraar navragen welke ziekenhuizen in de regio telebegeleiding aanbieden.
Biedt jouw ziekenhuis geen telebegeleiding aan?
Vraag erom bij je cardioloog. Vertel dat je er graag voor in aanmerking wil komen en bespreek de mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen naar een ander ziekenhuis te gaan, of te informeren of je huisarts of de thuiszorgorganisatie telebegeleiding aanbiedt.
Vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten van telebegeleiding?
Ja, telebegeleiding bij chronisch hartfalen wordt voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat op deze vergoeding het eigen risico van toepassing is. En dat je daardoor dus misschien een deel van de kosten zelf moet betalen. Informeer zo nodig bij je zorgverzekeraar. Als telebegeleiding door de huisarts wordt ingezet, valt het onder de huisartsenzorg vanuit de basisverzekering. Hierop is dan geen eigen risico van toepassing.
Ervaring delen?
Wil je je ervaringen met e-health met ons delen, stuur dan een e-mail naar telebegeleiding@harteraad.nl