Ik wil anders gaan leven

Je komt uit het ziekenhuis en hebt gehoord dat je anders moet gaan leven. Het klinkt zo makkelijk. En je weet dat het moet. Want voor mensen met een hart- of vaataandoening betekent een gezonde leefstijl het verkleinen van de kans nog zieker te worden. Maar het is lang niet altijd makkelijk, of leuk. Meer informatie over een gezonde leefstijl vind je bij Thuisarts.

Het is heel moeilijk om iets te veranderen in je manier van leven. Ook als je weet dat het beter voor je is. Probeer steeds kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse ritme. Stapje voor stapje pas je zo je leefstijl aan. Gun jezelf de tijd. Een terugval is nog niet gelijk een reden om het op te geven.
Betrek mensen om je heen bij het veranderen van je leefstijl. Vraag hulp aan de mensen om je heen of zoek mensen die ook aanpassingen willen doen in hun leven. Samen sta je sterker.

Ik stop met roken

In tabaksrook zit nicotine en koolmonoxide dat via de longen in het bloed terecht komt. Deze stoffen hebben een slechte invloed op hart en vaten. Nicotine veroorzaakt beschadigingen aan de binnenkant van de bloedvaten. Door koolmonoxide kan je bloed minder zuurstof opnemen. Voor jou dus extra belangrijk om te stoppen met roken. Dit kan moeilijk zijn. Bedenk van tevoren of je dit alleen wil doen of onder begeleiding. Wil je hulp bij het stoppen met roken? Overleg met je huisarts of specialist over de mogelijkheden. Zo hebben sommige ziekenhuizen bijvoorbeeld een stoppen met roken poli.

lees verder op ikstopnu.nl

Ik wil gezonder eten

Gezonde voeding is van belang om het cholesterolgehalte en lichaamsvet onder controle te houden. Uit grootschalig en langlopend onderzoek komen de volgende voedingsgerelateerde risicofactoren voor een hart- of vaataandoening naar voren:

  • Een hoog en ongunstig samengesteld cholesterol– en/of vetgehalte van het bloed. Dit is de belangrijkste voedingsgerelateerde risicofactor.   Hierbij is vooral de verhouding tussen LDL (‘slecht’) – en HDL (‘goed’) -cholesterol en de hoogte van het triglyceridegehalte (bepaalde   vetachtige stof) in het bloed van belang. Dit is met name een risicofactor voor de coronaire hartziekten.
  • Diabetes.
  • Een verhoogde bloeddruk. Bij hersenbloedingen is er een duidelijk verband met hoge bloeddruk.
  • Verhoogde stollingsneiging van het bloed.
  • Overgewicht. Hierbij geeft vooral veel buikvet een hoger risico.
  • Mogelijk een verhoogd homocysteïnegehalte van het bloed. Een verhoogde homocysteïne-waarde geeft een vitamine B12 tekort aan.
  • Invloed van bepaalde producten en voedingsstoffen.

Op de website van het Voedingscentrum lees je meer informatie over gezonde voeding en een hart- of vaataandoening.

Stoppen met roken

Voor meer informatie over stoppen met roken kun je onderstaande links raadplegen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief