Verpleegkundige ondersteund teder patient

Ik heb thuis ondersteuning nodig

Welke mogelijkheden zijn er voor mensen die thuis wel wat extra hulp kunnen gebruiken? Vaak wordt daar in het ziekenhuis al over gesproken. Hoe is de situatie thuis? Welke hulp is er? Acht de arts of verpleegkundige je in staat jezelf te verzorgen? Deze kans kun je aangrijpen om zelf actief mee te denken, en aan te geven wat je nodig of prettig vindt.

Welke mogelijkheden zijn er voor mensen die thuis wel wat extra hulp kunnen gebruiken? Vaak wordt daar in het ziekenhuis al over gesproken. Hoe is de situatie thuis? Welke hulp is er? Denkt de arts of verpleegkundige dat je jezelf kan verzorgen? Deze kans kun je aangrijpen om zelf actief mee te denken, en aan te geven wat je nodig of prettig vindt.

Hulp bij verzorging en verpleging

Voor mensen die (nog) niet zelfstandig kunnen functioneren en verpleegkundige hulp nodig hebben, kan thuiszorg ingeschakeld worden. Een wijkverpleegkundige komt dan bijvoorbeeld helpen met de medicijnen, injecties of wondverzorging. Ook kan hij of zij soms ondersteunen bij het douchen, aankleden of eten. En meedenken over hoe je je sociale leven weer op de rit krijgt.

Hoe?
Om te bepalen of en welke vorm van thuiszorg beschikbaar is, komt er eerst een wijkverpleegkundige langs. Die vind je bijvoorbeeld via Zorgkaart Nederland, of via je zorgverzekeraar of (huis)arts.

Wat kost verzorging en verpleging?
Verpleging en verzorging thuis is onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico voor. Een verwijzing is niet nodig; je kunt zelf contact opnemen met een thuiszorgorganisatie. Wel is het fijn om dit gesprek al in het ziekenhuis, of later met de huisarts, aan te gaan. Zij kunnen meedenken over zorgaanbieders in de buurt.

Huishoudelijke hulp
Koken, opruimen, stofzuigen en de was doen: lastig als je alleen woont en net geopereerd bent, of ernstig beperkt bent door een hart- of vaataandoening. Het advies is: vraag familieleden, vrienden of buren. Misschien kunnen zij voor de komende tijd bij toerbeurt helpen? Voor mantelzorgers is vanuit elke gemeente meer ondersteuning beschikbaar dan je denkt: hier lees je alles over ondersteuning voor mantelzorgers. Is mantelzorg niet beschikbaar, dan is huishoudelijke hulp vanuit een thuiszorgorganisatie soms een optie.

Wat kost huishoudelijke hulp?
Voor huishoudelijke hulp via de gemeente vanuit de WMO betaal je een eigen bijdrage van € 19,- per maand. Meer over de eigen bijdrage lees je hier

Psychische ondersteuning
Eenmaal thuis valt het kwartje vaak pas: ongelofelijk, wat er allemaal is gebeurd op de operatietafel of in de afgelopen weken of maanden. Kan ik mijn lijf nog wel vertrouwen? Hoe verwerk ik wat er allemaal gebeurd is? Hoe pas ik mijn leven aan? Een maatschappelijk werker, psycholoog of coach kan helpen die vragen te beantwoorden. Ook kun je terecht bij de Harteraadlijn: 088-1111661.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief