gesprek boezemfibrilleren

Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik boezemfibrilleren heb?

Op het moment dat je te horen krijgt dat je boezemfibrilleren hebt kan dit even slikken zijn. Van de één op de andere dag verandert jouw leven. Hoe veel of weinig klachten je ook hebt, boezemfibrilleren heeft invloed op je leven. En het is iets wat je vroeg of laat met (een aantal) mensen in je omgeving zult delen. Maar hoe pak je dit aan als je zelf nog aan het idee moet wennen? En als je niet weet hoe de toekomst eruit ziet, wat moet je anderen dan vertellen? Onderstaande tips kunnen je helpen om het gesprek aan het gaan.

1. Jij bepaalt wat, waar en wanneer

Bepaal zelf waar en wanneer je wat wilt delen. Kies een plek die goed voor je voelt. Wil je mensen uitnodigen om het nieuws te vertellen? Of vertel je het de komende tijd liever beetje bij beetje wanneer je ze toch al ziet? Waar je ook voor gaat, de keuze is aan jou.

2. Bereid het gesprek voor

Hoe goed je je verhaal ook in je hoofd hebt zitten, de kans bestaat dat het gesprek uiteindelijk heel anders verloopt. Hierdoor vergeet je misschien belangrijke dingen die je wel graag wilt vertellen. Het kan daarom fijn zijn om van tevoren de belangrijkste punten op papier te zetten. Bijvoorbeeld over wat er in jouw leven verandert. Wat kun je nu of straks nog en wat niet meer? En hoe ziet de behandeling eruit? Bepaal ook wat jouw verwachting van het gesprek is. Wil je mensen alleen vertellen over jouw situatie, of ook om hulp vragen? En wat kunnen ze dan doen om jou te helpen?

3. Geef basisinformatie over boezemfibrilleren

Had je zelf al eens van boezemfibrilleren gehoord? Grote kans van niet. Net als waarschijnlijk veel mensen in jouw omgeving. Het helpt daarom om het gesprek te beginnen met uitleggen wat boezemfibrilleren betekent en wat het met je gezondheid doet. Je kunt jouw behandelaar vragen wat je je omgeving kunt vertellen. Je kunt ook iemand die dicht bij je staat vragen om mee te gaan naar de afspraken bij de huisarts, cardioloog of behandelaar. Dit kan jouw partner zijn of bijvoorbeeld een goede vriend. Die persoon kan je helpen met het stellen van vragen en je daarna helpen in het gesprek met de rest van je omgeving.

4. Leg je gevoelens uit

Vertel hoe je je voelt nu je weet dat je boezemfibrilleren hebt. Door met anderen te delen wat het met jou doet weten mensen ook beter hoe ze hiermee om moeten gaan.

5. Wees open en eerlijk

Boezemfibrilleren is niet direct levensbedreigend, maar het is wel een aandoening die serieus genomen moet worden. En die invloed heeft op jouw leven. Wees daarom open en eerlijk over jouw situatie. Maak het niet groter of kleiner dan het is.

6. Leg uit hoe de behandeling eruit ziet

Leg uit hoe je met boezemfibrilleren omgaat en hoe de behandeling eruit ziet. Moet je vanaf nu medicijnen slikken? Zitten er nog andere behandelingen aan te komen? En op welke manier ga je jouw leefstijl veranderen? Door deze informatie te delen kan jouw omgeving hier ook rekening mee houden.

7. Al die vragen

Wees voorbereid op vragen. Want die zul je krijgen. Van vragen over hoe jij je nu voelt tot praktische vragen over hoe een behandeling verloopt. Bedenk van tevoren wat je wel en niet wilt delen. Als er vragen zijn waar je liever geen antwoord op geeft dan is dat natuurlijk prima. En misschien zitten er nog hele nuttige vragen tussen waar je zelf ook graag het antwoord op wilt weten. Vraag de persoon eventueel om (samen met jou) op zoek te gaan naar het antwoord.

8. Vraag om steun

Kun je wel wat steun gebruiken? Vraag erom. Je zult merken dat de meeste mensen in je omgeving graag iets voor je willen doen. Dit kan emotionele steun zijn, maar ook praktische hulp. Bespreek ook op welke manier je om hulp wilt vragen. De één vindt het lastig om te vragen en krijgt liever hulp aangeboden, waar de ander liever niet constant hulp geboden krijgt maar liever aanklopt wanneer er iets nodig is.

9. Vermijd over-bezorgdheid

Het is natuurlijk goed bedoeld, maar soms kunnen mensen in je omgeving overdreven bezorgd reageren. Daar helpen ze jou ook niet mee. Stel hen gerust door ze te vertellen hoe het proces en behandelplan eruit zien en wat je doet om voor jezelf te zorgen. Beslis ook wat je met wie wilt delen, wellicht is het bij sommige personen fijner om iets meer op de oppervlakte te blijven.

10. Communiceer op jouw manier

Wil je iedereen persoonlijk informeren over jouw situatie? Of schrijf je alles liever van je af via e-mail of op een blog? Kies de manier die bij jou past. En bedenk ook hoe je mensen op de hoogte wilt houden. Zo kun je informatie delen op de momenten dat jij het fijn vindt en blijft er ook ruimte over om het over de fijne dingen van het leven te hebben.

Leven met boezemfibrilleren

Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief