Hoe langdurig de herstelperiode ook was, en hoe goed ook de hartrevalidatie: eenmaal weer aan het werk kan het enorm tegenvallen. Blijkt concentratie moeilijk te zijn. Ben je veel eerder moe dan je lief is. Of is het je allemaal veel te druk. Hoe voorkom je deze problemen? En hoe ga je ermee om als ze toch ontstaan?
Goed om te weten
Soms kunnen hartpatiënten na een hartinfarct of bypass operatie weer volledig aan het werk, ook als het gaat om ploegendiensten, lichamelijk werk en functies als buschauffeur of piloot. Volledige werkhervatting is hierbij het uitgangspunt. Na een hartoperatie is er een langere hersteltijd nodig. Maar ook dan is het mogelijk weer aan het werk te gaan.
Maak een plan
Je werkgever, de bedrijfsarts en jij zijn samen verantwoordelijk voor de arbeidsreïntegratie. Als je nog herstellende bent, maak je in overleg met de arbodienst en je werkgever een plan van aanpak. Hoe ga je terugkeren naar het werk? Hoe bouw je je uren op? Hoe bepaal je je grenzen, en hoe geef je die aan? Wat kan er van je verwacht worden? Hoe gaan jullie beiden om met terugval, of het ontstaan van problemen?
Begin op tijd
Het is prettig om al in de revalidatieperiode te starten met – beperkte – terugkeer. Het voordeel daarvan is dat de cardioloog en andere behandelaars nog voortdurend vinger aan de pols houden. De bedrijfsarts kan de mensen op je werk dan bovendien informeren over wat wel en niet van jou verwacht kan worden. En welke werkaanpassingen misschien nodig zijn. Meer daarover specifiek in het geval van een hartinfarct, lees je in het Landelijk Zorgpad (dreigend) Hartinfarct na Ziekenhuisopname.
En als je niet in loondienst bent?
ZZP-ers, freelancers, uitzendkrachten en werkzoekenden hebben geen bedrijfsarts, en worden begeleid door de verzekeringsarts van het UWV. Ook in dit geval is het raadzaam begeleiding vanuit het hartrevalidatieteam te vragen. En al tijdens de revalidatieperiode langzaam het werk of zoeken van werk weer te hervatten.
Omgaan met angst
Ben je bang dat werk een grote rol heeft gespeeld in het ontstaan van de hartproblemen? Maak dat onderwerp dan bespreekbaar bij je arts, of kijk eens naar onze tips en de ervaringen van anderen.
Er is veel onderzoek gedaan naar factoren in het werk die invloed kunnen hebben op het krijgen van een hartziekte. Uit al deze onderzoeken blijkt: algemene risicofactoren als roken, verhoogd cholesterol, lichamelijke inactiviteit, stress en overgewicht hebben veel meer invloed op de gezondheid dan werkgebonden factoren.