Hoe kan ik nu ik ziek ben een uitkering aanvragen?

Als je opgenomen wordt voor een behandeling aan hart of vaten, of tijdelijk thuis zit, meld je je ziek bij je werkgever. Die betaalt in de meeste gevallen gewoon door. In sommige gevallen krijg je een ziektewetuitkering; bijvoorbeeld als je uitzendkracht bent of werkzoekend in de WW. Hoe dat precies zit, lees je op de site van de rijksoverheid.

ZZP’ers en andere ondernemers

Heb je een eigen bedrijf, dan meld je je direct ziek bij de verzekeraar waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt lopen, of bij het Broodfonds waar je eventueel bent aangesloten. Schenkingen vanuit het Broodfonds volgen na een maand ziekte voor de duur van maximaal twee jaar; vanuit je AOV is het afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt bij het afsluiten van je polis.

WIA

Ben je in loondienst en kun je na twee jaar ziekte nog niet aan het werk, dan volgt er een keuring. Stelt de UWV-arts vast dat je arbeidsbeperkingen hebt, dan krijg je een gesprek met de arbeidsdeskundige. Die bepaalt welk soort werk je eventueel nog kunt doen, ondanks je beperkingen. En wat dat betekent voor je mate van arbeidsongeschiktheid. Kun je door je ziekte nog maar 65% of minder van je oudere loon verdienen, dan heb je mogelijk recht op een WIA-uitkering.

Wajong

Als je op jonge leeftijd al ernstige hartproblemen hebt en daardoor nooit zult kunnen werken, kun je een Wajong-uitkering aanvragen. De Wajong geldt voor mensen van 18 jaar of ouder. Bij het UWV kun je een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. Zij beoordelen dan welke vorm van ondersteuning je kunt krijgen.

Meer info:

Alles over ziek zijn en uitkeringen lees je op de site van het UWV.

Ook op Wijzer in Geldzaken staat veel nuttige informatie over ziekte en uitkering

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief