sporten-hartfalen

Diagnose hartfalen: kan ik blijven sporten?

Je krijgt te horen dat je hartfalen hebt: van de één op de andere dag verandert je leven. Waarschijnlijk zorgt dit ook voor veel vragen.

In dit artikel vertellen we je meer over beweging en sporten bij hartfalen. Ben je een actieve sporter? Of ga je beweging het liefst zoveel mogelijk uit de weg? Grote kans dat je je sport- en beweeggedrag moet aanpassen, hoe veel of hoe weinig je ook gewend bent om te bewegen.

Hoe (on)gezond is sporten bij hartfalen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: bewegen is gezond. Of dit nu om dagelijkse beweging gaat of om sporten. Bewegen heeft een positieve invloed op hartfalen. Mensen die hartfalen hebben en in beweging blijven of sporten liggen minder vaak in het ziekenhuis. Het is wel belangrijk om niet té fanatiek te sporten. Heel veel sporten kan er juist voor zorgen dat je meer last krijgt van je hartfalen.

Wat voor beweging of sport wordt aangeraden bij hartfalen?

In de basis geldt: blijf vooral doen wat lukt. Dit gaat om zowel sporten als dingen die je (bijna) elke dag doet, zoals boodschappen, huishoudelijke activiteiten, tuinieren, klussen, wandelen en fietsen. Merk je geen extra klachten tijdens het bewegen? Dan kun je blijven doen wat je gewend bent. Heb je wel klachten van hartfalen, dan kun je het beste rustig aan bewegen of sporten. Ga bijvoorbeeld rustig fietsen, wandelen of zwemmen. Sta je liever in de sportschool? Dat kan natuurlijk ook! Je kunt zelf sporten of onder begeleiding van een trainer. Dit ligt aan hoeveel klachten je hebt en waar jij je zelf prettig bij voelt. Vind je het fijn om onder begeleiding te sporten? Harteraad zorgt ervoor dat je onder deskundige begeleiding kan bewegen bij één van de Harteraad beweegclubs.

Hoe veel en hoe intensief je sport verschilt per persoon. De vuistregel voor alle beweging en sport is: op 75% van je maximale kunnen. Dat wil zeggen dat je moet kunnen blijven praten tijdens het sporten. Of dat je na een rustpauze van 15 tot 30 minuten na een activiteit weer hersteld bent.

Voel je je toch onzeker over bewegen met je hartfalen? Vraag dan naar de mogelijkheden voor hartrevalidatie aan je cardioloog. Hartrevalidatie helpt om conditie te krijgen, te werken aan een gezonde leefstijl en weer vertrouwen in je lichaam te krijgen.

Welke sporten kun je beter niet doen bij hartfalen?

Sporten is gezond, ook bij hartfalen. Toch is het niet verstandig om alle soorten sporten te doen. Krachttraining zorgt bijvoorbeeld voor extra druk op hart en vaten, waardoor dit vaak wordt afgeraden. Sporten als voetbal en basketbal kunnen ook zorgen voor extra klachten, omdat de hartslag erg hoog op kan lopen. Sowieso is het belangrijk om niet té hard te sporten. Veel sporten kan voor extra klachten bij hartfalen zorgen. Merk je dat tijdens het sporten de klachten meer worden? Probeer dan minder hard te sporten of ga op zoek naar een sport die geen klachten geeft. Bespreek je sportieve activiteiten zo nodig met je cardioloog voor advies.

Leefregels bij hartfalen

Bewegen is gezond, ook bij hartfalen. Maar met alleen bewegen ben je er niet. De behandeling van hartfalen bestaat uit het slikken van medicijnen en een gezonde manier van leven, ook wel leefregels genoemd. Dit zijn adviezen op gebied van voeding en beweging. Lees hier meer over leefregels bij hartfalen.

Diagnose hartfalen, wat nu?

Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Welke medicijnen krijg je voorgeschreven? Mag ik meebeslissen over mijn behandeling? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen? Bekijk hier het webinar ‘Diagnose hartfalen, wat nu?’ terug dat we eerder organiseerden.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief