medicijnen-vergeten

Hartfalen: medicijnen vergeten, wat nu?

Iedereen met hartfalen kan erover meepraten. Van de één op de andere dag moet je dagelijks medicijnen slikken. En dat waarschijnlijk voor de rest van je leven. Jij doet je uiterste best om je aan dit nieuwe leefpatroon te houden, maar toch vergeet je een keer je medicijnen in te nemen. Het kan iedereen overkomen, maar hoe erg is dat?

Medicijnen bij hartfalen

De behandeling van hartfalen bestaat onder andere uit medicijnen. Het is belangrijk dat je de voorgeschreven medicijnen volgens het afgesproken schema slikt. Heb je last van bijwerkingen? Of moeite met het innemen van medicijnen op bepaalde momenten van de dag? Overleg altijd met je arts en/of apotheker. Zij kunnen samen met jou kijken wat je het beste kunt doen. Soms helpt het om de dosering aan te passen of de medicijnen op een ander moment in te nemen. Stop nooit zomaar met medicijnen, maar doe dit altijd in overleg met je zorgverlener. Zomaar stoppen met medicijnen kan gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfs gevaarlijk zijn.

Ook wanneer de klachten minder worden is het belangrijk dat je je medicijnen blijft slikken. Eventuele aanpassingen in het schema of de dosering moeten ook in dit geval altijd in overleg met je arts en/of apotheker worden gedaan. Medicijnen ondersteunen je hart en zorgen ervoor dat deze minder hard hoeft te werken. Vaak betekent dit dat je levenslang medicijnen slikt, ook al ervaar je minder klachten. En dat kan als een hele opgave voelen.

Medicijnen vergeten, wat nu?

Het kan iedereen gebeuren: je gaat een dag op pad en vergeet je medicijnen mee te nemen. Wat dan? Wanneer je de medicijnen niet op het voorgeschreven moment inneemt, kan je medicijn minder goed werken. Raadpleeg altijd je arts en/of apotheker om te bespreken wat te doen wanneer je medicijnen bent vergeten in te nemen. Soms moet je het medicijn op een later tijdstip alsnog innemen, maar in sommige gevallen vererger je dan juist de klachten en is het advies om het schema gewoon te blijven volgen. Het vergeten medicijn moet je in dit geval niet alsnog innemen.

Wanneer je je medicijnen bent vergeten is het goed om bij jezelf na te gaan wat er is gebeurd. En vooral: hoe kun je dit in de toekomst voorkomen? Gebeurt het bijvoorbeeld vaker dat je medicijnen vergeet in te nemen? Bekijk dan welke hulpmiddelen je in kunt zetten om dit te voorkomen. Sommige mensen werken met een alarm op hun telefoon dat hen op het juiste tijdstip aan het innemen van medicijnen herinnert. Je kunt ook een medicijnapp op je telefoon zetten. Hiermee houd je overzicht op welke medicijnen je hebt en wanneer je ze in moet nemen. Bij de meeste medicijnapps kun je ook een herinnering instellen. Wat ook helpt bij het creëren van overzicht bij meerdere medicijnen is het gebruik van een pillendoos. Bespreek met jouw behandelaar wat het beste voor jou werkt.

Diagnose hartfalen … en nu? 

Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Welke medicijnen krijg je voorgeschreven? Mag ik meebeslissen over mijn behandeling? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen? Bekijk het webinar ‘Diagnose hartfalen, wat nu?’ en krijg antwoord op al jouw vragen.

Webinar ‘Diagnose hartfalen, wat nu?

Bekijk het webinar gratis terug

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief