Ik heb de diagnose hartfalen. Moet ik nu (heel) gezond gaan leven?

Heb je net te horen gekregen dat je hartfalen hebt? Dat roept waarschijnlijk heel wat vragen op. Zo vraag je je misschien af of je nu op een dieet moet, elke dag moet gaan sporten en wat je nu zelf kunt doen om het risico op verdere klachten te verminderen.

We vertellen je in dit artikel meer over wat je kunt doen op het gebied van voeding en beweging, ook wel leefregels genoemd. Die vormen, samen met medicijnen, de basis van de behandeling van hartfalen. Zo kun jij je gezondheid een handje helpen.

Gebruik zout met mate

Bij hartfalen houdt je lichaam meer zout en vocht vast dan gemiddeld. Hierdoor is het belangrijk om niet te veel zout en vocht binnen te krijgen.

Vaak ben je je er niet bewust van, maar zout zit in veel producten. Bijvoorbeeld in brood, kaas, vleeswaren en kant-en-klaar producten. Maar ook in producten waar je het niet direct in verwacht, zoals softijs en zoete drop. Je hoeft nu niet direct al het zout uit je voeding te schrappen, maar probeer wel minder zout binnen te krijgen. Een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

• Een goede eerste stap: voeg geen extra zout toe aan het eten. Zowel tijdens het koken als aan tafel.
• Wees je bewust van de hoeveelheid zout in de producten die je gebruikt. Dagelijks mag je maximaal 6 gram zout eten. Door je bewust te zijn van de hoeveelheid zout per voedingsmiddel kun je makkelijker bewuste keuzes maken. En op zoek gaan naar zoutarme alternatieven.

Drink niet teveel 

Bij hartfalen houd je ook meer vocht vast. Je krijgt daarom plasmedicatie voorgeschreven. Bespreek met je arts of verpleegkundige hoeveel je per dag mag drinken. Vaak is dit ongeveer 1,5 liter vocht per dag. Dit heb je minimaal nodig om je nieren goed te laten werken. Het is belangrijk dat je niet meer drinkt, omdat je hart dan extra belast wordt. Drink ook zeker niet minder. Als je minder drinkt, maar wel plasmedicatie slikt, kun je uitdrogen.

Niks is vervelender dan dorst hebben, maar niet mogen drinken. Daarom een aantal tips wanneer je dorstig bent:

• Zuig op een ijsblokje. Dit bevat weinig vocht, maar is toch verfrissend.
• Neem een zuurtje of pepermuntje.
• Neem bij een dorstgevoel een klein stukje fruit. Hier zit weinig vocht in, maar kan wel helpen tegen het dorstgevoel. Snijd bijvoorbeeld ‘s ochtends een stuk fruit in stukjes en bewaar dit in de koelkast. Neem elke keer als je dorst hebt een klein, koud stukje fruit.
• Drink zure dranken in plaats van zoete dranken. Zure dranken lessen de dorst, zoete dranken maken je dorstig.
• Vermijd zout. Nu is dat sowieso aan te raden bij hartfalen. Zout maakt ook dorstig, waardoor je de neiging krijgt om meer te drinken.

Kies voor gezonde voeding

Een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, helemaal wanneer je last hebt van hartfalen. Een gezonde voeding is een gevarieerde voeding waarbij je als basis de schijf van vijf kunt hanteren. De schijf van vijf (bron: Voedingscentrum) bestaat uit:

  • Neem veel groente en fruit, vooral uit het seizoen
  • Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet meer plantaardig en niet te veel vlees
  • Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden.
  • Eet elke dag een handje ongezouten noten.
  • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en -couscous en zilvervliesrijst.
  • Ga voor dranken zonder suiker: kraanwater, thee en koffie.
  • Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten.

Eet elke dag genoeg uit elk vak en varieer binnen de verschillende vakken.

Een gezonde voeding heeft een positieve invloed op onder andere je cholesterol en gewicht. Door een te hoog cholesterol en overgewicht kun je meer klachten krijgen. Door gezonde voeding kun je deze extra klachten verminderen. 

Zorg voor voldoende beweging 

Dagelijks bewegen is belangrijk. Het is zelfs net zo belangrijk als het slikken van medicijnen. Beweging zorgt ervoor dat je je lichaam goed doorbloed houdt. Maar wanneer beweeg je voldoende? De norm voor een gezonde leefstijl is minimaal vijf keer per week 30 minuten bewegen. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld te fietsen of te wandelen. Of met behulp van professionele begeleiding. Bespreek met jouw zorgverlener welke bewegingsvorm het beste bij jouw situatie past. 

Diagnose hartfalen, wat nu ? 

Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Welke medicijnen krijg je voorgeschreven? Mag ik meebeslissen over mijn behandeling? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen?

Bekijk (gratis) het webinar hartfalen terug

Diagnose hartfalen, wat nu?

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief