Het liefst na het eten meteen naar bed gaan. Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Veel mensen met een hart- of vaataandoening hebben last van ernstige vermoeidheid, als gevolg van de ziekte en de operaties. Het Helen Dowling Instituut en Harteraad geven je meer informatie, ervaringen en tips over deze vervelende vermoeidheid.
Waarom ben ik zo moe? Wat kan ik eraan doen?
Via onderstaande links kom je op pagina’s met meer informatie over vermoeidheid en jouw aandoening.
Wie kan mij helpen?
Bespreek de gevoelens van vermoeidheid steeds bij de controle met de cardioloog. Hij of zij kan je ook informeren over welke mate van vermoeidheid ‘normaal’ is bij jouw aandoening. Of bespreek je klachten met de huisarts. Bij de hartrevalidatie of psycholoog leer je hoe je, met dit nou eenmaal niet optimaal functionerende hart, een stapje terug kunt doen.
Ervaringsverhalen
Het verhaal van Marianne: “In eerste instantie weet ik de vermoeidheid die ik voelde aan het harde werken. Na een tijdje ging ik toch maar naar de dokter. Het kon natuurlijk ook bloedarmoede zijn.”
Het verhaal van Helene: “Soms hoor ik in mijn omgeving hoe dankbaar ik moet zijn dat ik het heb overleefd en dat ben ik écht, oprecht. Maar er is een Helene van vóór en een Helene van ná de ruiterembolie. Nu ben ik snel moe en voel me in het lichaam van een 80-jarige.”
Het verhaal van Netty: “Ik realiseerde me dat ik wel geaccepteerd heb dat ik lichamelijk snel moe ben. En dat ik geleerd heb mijn energie goed te verdelen over de dag. Maar die vermoeidheid in mijn hoofd? Ik moet leren ook dáárvoor mijn energie goed te verdelen.”
Minder Moe bij Ziekte
Het Helen Dowling Instituut (HDI), een GGZ-instelling met onder andere specialisme in vermoeidheidsklachten bij ziekte, biedt een online therapie aan: Minder Moe bij Ziekte. Dit programma is niet expliciet gericht op verbetering van de fysieke conditie, maar wel op het anders leren omgaan met beperkingen door vermoeidheid.
Meer weten?
Wil je meer weten over vermoeidheid bij ziekte, als patiënt, naaste of zorgverlener? Ga naar www.fitterbijziekte.nl.
Deze informatie is tot stand gekomen door een samenwerking van Harteraad met het Helen Dowling Instituut (HDI). Met financiële steun van het Zorginstituut Nederland geeft het HDI voorlichting over ernstige vermoeidheid bij kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.