arts-gesprek-ziekenhuis

Feiten en fabels over boezemfibrilleren: wat moet je (niet) geloven?

Het internet is een goede plek om informatie te vinden. Bijvoorbeeld over boezemfibrilleren. Wanneer je te horen krijgt dat je boezemfibrilleren hebt kunnen we ons voorstellen dat je hier meer over wilt weten en meteen gaat googelen. Maar niet alles wat je leest is waar.

Heeft jouw slaappatroon invloed op boezemfibrilleren? En klopt het dat sporten boezemfibrilleren kan uitlokken? In dit artikel bespreken we een aantal veel besproken feiten en fabels rondom boezemfibrilleren, die we hebben voorgelegd aan een cardioloog.

1. Slaap heeft invloed op boezemfibrilleren

Feit of fabel? Feit

Goed en voldoende slapen is erg belangrijk. Een keer laat naar bed of een nacht doorhalen zal niet direct een aanval van boezemfibrilleren uitlokken. Toch blijkt uit onderzoek dat je slaap invloed kan hebben op boezemfibrilleren. Korter slapen, nachtdiensten draaien of vaak wakker worden vergroot de kans op boezemfibrilleren.

Ook hebben veel mensen met boezemfibrilleren last van slaapapneu. Mensen die behandeld worden voor slaapapneu merken vaak dat dit ook voor minder klachten van boezemfibrilleren zorgt. De behandeling van slaapapneu zorgt er vaak ook voor dat een onregelmatig hartritme makkelijker hersteld kan worden. Tot slot zorgt de behandeling van slaapapneu vaak voor een succesvolle ablatie. Ablatie is een behandeling waarbij het stukje hartweefsel dat het boezemfibrilleren veroorzaakt uitgeschakeld wordt.

2. Medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen zorgen voor nierproblemen

Feit of fabel? Feit & fabel

Het is ook wat: slik je medicijnen tegen de ene aandoening, brengt dat weer andere problemen met zich mee. De waarheid is niet zo zwart-wit. Het klopt dat medicijnen tegen hoge bloeddruk in combinatie met NSAID’s (dit zijn pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen) bij sommige mensen voor nierproblemen zorgen. Het is wel belangrijk om te weten dat de medicijnen tegen hoge bloeddruk, én deze medicijnen in combinatie met pijnstillers, goed onderzocht zijn. Deze medicijnen mogen pas gegeven worden wanneer ze als ‘veilig’ zijn beoordeeld.

Als je de medicijnen voor de hoge bloeddruk niet neemt kan dit voor blijvende nierproblemen zorgen, naast alle andere risico’s van een hoge bloeddruk voor je hart en vaten. Dus ja, medicijnen tegen een hoge bloeddruk kunnen zorgen voor nierproblemen. Maar de risico’s hiervan zijn kleiner dan het risico van het niet behandelen van een hoge bloeddruk.

3. Één glas wijn kan al zorgen voor een aanval van boezemfibrilleren

Feit of fabel? Feit

Alcohol vergroot de kans op boezemfibrilleren. Dit kan al van invloed zijn wanneer je één glas wijn per dag drinkt. Dit betekent niet dat als je last hebt van boezemfibrilleren je direct een aanval krijgt wanneer je een keer een glas wijn drinkt. De één reageert hier heviger op dan de ander. Merk je na het drinken van alcohol wel dat je last krijgt van boezemfibrilleren? Dan kun je deze dranken beter vervangen voor een alcoholvrije variant. Merk je geen verschil na het drinken van een glas wijn? Dan kan het geen kwaad om soms één glaasje te drinken.

Belangrijk om te weten: veel alcohol drinken is een risicofactor voor boezemfibrilleren en wordt sterk afgeraden. De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag. Daarbij krijgen veel mensen met boezemfibrilleren ook antistollingsmedicatie voorgeschreven. Het drinken van (veel) alcohol in combinatie met antistollingsmedicatie brengt een groter risico op bloedingen met zich mee.

4. Er is een leeftijdsgrens voor het krijgen van een ablatie

Feit of fabel? Fabel

Bij ernstig boezemfibrilleren kan er voor ablatie worden gekozen. Dit is een behandeling waarbij het stukje hartweefsel dat het boezemfibrilleren veroorzaakt wordt uitgeschakeld. Of je een ablatie kunt krijgen heeft niet te maken met je leeftijd. Het heeft wel te maken met de ernst van je klachten, je persoonlijke situatie en jouw eigen voorkeuren.

5. Een keer in de sportschool staan kan al boezemfibrilleren uitlokken

Feit of fabel? Fabel

Sporten is gezond, óók als je boezemfibrilleren hebt. Na het sporten kan je hartkloppingen hebben die aanvoelen als boezemfibrilleren. Logisch dat dit je onrustig of onzeker maakt. Maar weet dat het normaal is om na het sporten hartkloppingen te voelen. Als je twijfelt over wat goed voor je is (welke sport en hoe vaak), kan je dat bespreken met je behandelaar. Of ga op zoek naar een Harteraad beweegcoach of fysiotherapeut bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen om een vorm van bewegen te vinden die je zelf prettig vindt. Lees ook hier meer over sporten en boezemfibrilleren.

6. Prikkels (o.a. door drukte) zorgen voor meer boezemfibrilleren

Feit of fabel? Fabel

De één is er gevoeliger voor dan de ander: prikkels. Dingen in de wereld om ons heen die onze zintuigen prikkelen: alles wat we horen, proeven, ruiken, voelen en zien. Wanneer dit teveel wordt raakt iemand ‘overprikkeld’, bijvoorbeeld wanneer je op een drukke plek bent. Dit kan ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen. Deze hartkloppingen kunnen je doen denken aan boezemfibrilleren. Het risico is dat je je situaties linkt aan boezemfibrilleren, terwijl je eigenlijk hartkloppingen hebt. Merk je dat je in bepaalde situaties bang bent voor een aanval van boezemfibrilleren? Bespreek dit met je behandelaar, zodat je samen kunt bekijken hoe je situaties die voor hartkloppingen zorgen zo goed mogelijk onder controle krijgt. Lees ook hier meer over uitlokkers bij boezemfibrilleren.

Bekijk het webinar over boezemfibrilleren terug

Je krijgt de diagnose boezemfibrilleren en je hebt vast veel vragen. Hoe ziet een behandelplan eruit? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met boezemfibrilleren? Bekijk hier het gratis webinar ‘Diagnose boezemfibrilleren: en nu?’ terug.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief