Duizeligheid door medicijnen: hoe komt dat? En wat kan ik ertegen doen?

Voel jij je soms duizelig als je opstaat? Of wordt het even zwart voor je ogen? En is dit erger geworden sinds je medicijnen gebruikt? Je bent dan niet de enige. Harteraad hoort vaker dat mensen last hebben van duizeligheid. Dit kan meerdere oorzaken hebben. We horen regelmatig dat mensen er pas last van krijgen zodra ze medicijnen krijgen voor hun hartaandoening. Maar hoe komt dat? En wat kan je ertegen doen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is duizeligheid?

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Een veelvoorkomende soort duizeligheid is draaiduizeligheid. Dit wordt ook wel omschreven als het gevoel waarbij je je ‘licht in je hoofd’ voelt. Of je hebt het idee dat alles zwart voor je ogen wordt. Of dat je wankel staat. Duizeligheid gaat soms vooraf aan flauwvallen. Gelukkig gebeurt dit niet vaak.

Duizeligheid en hartmedicijnen

Af en toe duizelig zijn, kan horen bij het leven met een hartaandoening. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder je medicijnen. Veel medicijnen voor hartaandoeningen verlagen je bloeddruk en/of je hartslag. Bij een lage bloeddruk kan er minder makkelijk bloed met zuurstof naar de hersenen worden gepompt. Hierdoor kan je duizelig of licht in je hoofd worden. Met name als je je inspant, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel. Hierdoor verandert opeens de verdeling van het bloed in je lichaam. Door sommige medicijnen kan je lichaam minder goed op deze veranderingen reageren.

Niet iedereen heeft last van deze bijwerking. De meeste mensen die medicijnen gebruiken, ervaren geen bijwerkingen. Voorbeelden van bloeddrukverlagers zijn bètablokkers, ACE-remmers, calciumblokkers, plaspillen, en angiotensine-II-blokkers. Soms moet je lichaam even wennen aan nieuwe medicijnen. Als je merkt dat het binnen een paar weken niet beter – of zelfs erger – wordt, neem dan contact op met je arts. Misschien kan de dosering aangepast worden. Of misschien is er een ander medicijn waarbij je geen of minder last van duizeligheid hebt. Samen kunnen jullie bespreken wat het beste bij jouw gezondheidssituatie past. Stop nooit zomaar met je medicijnen zonder dat met je arts te bespreken. Als je stopt kan je aandoening erger worden en kunnen klachten terugkomen.

Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je naast duizeligheid ook dubbelziet, moeilijk praat, hoort, of slikt. Of geen kracht in een arm of been hebt.

Wat kan je zelf doen?

Hieronder staan een aantal praktische tips om te voorkomen dat je duizelig wordt. Of dat het erger wordt.

  • Langzaam opstaan: Als je duizelig wordt als je opstaat vanuit bed, de bank, een stoel of de auto, probeer dit dan langzamer te doen dan je gewend bent. Je bloeddruk heeft op deze manier meer tijd om zich aan te passen. Zo kan je voorkomen dat je bloeddruk te laag wordt en je duizelig wordt. Het kan ook helpen om je benen te bewegen voordat je opstaat. Of ga eerst rustig op de rand van je bed te gaan zitten voordat je gaat staan.
  • Eten en drinken bij warm weer: Als het warm weer is, is het belangrijk dat je genoeg eet en drinkt. Bij warm weer kan je namelijk sneller duizelig worden. Als je vanwege medische redenen niet te veel mag drinken van je arts, bespreek dan hoeveel je kunt drinken, ook als het heet is.
  • Beperk het gebruik van alcohol: Er zijn mensen die last krijgen van een lage bloeddruk als ze alcohol drinken. Dit komt omdat je bloedvaten wijder worden vlak nadat je alcohol hebt gedronken. Alcohol is nooit goed voor je, maar pas extra op als je last hebt van een lage bloeddruk.  
  • Bespreek het met je huisarts als je veel last hebt van duizeligheid en het niet overgaat: Misschien kan de dosering van je medicijnen aangepast worden. Of is er een ander medicijn waarbij je minder of geen last van duizeligheid hebt. Meer weten over hoe je het beste het gesprek over je medicijn kan aangaan? Lees meer hierover in het artikel het gesprek over je medicijnen.

Meld je aan voor de Harteraad nieuwsbrief