Het is niet makkelijk als je te horen krijgt dat je hartfalen hebt. Van de één op de andere dag verandert jouw leven. En niet alleen dat van jou: jouw situatie heeft ook invloed op mensen in je omgeving. Het kan fijn zijn om hen mee te nemen in dit proces. Ook zij moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Maar hoe pak je dit aan? Helemaal wanneer je zelf ook nog aan het idee moet wennen. Met deze tips helpen we je graag op weg. Hoe jij het met jouw omgeving deelt bepaal je uiteindelijk helemaal zelf.
Deel het proces met iemand die dicht bij je staat
Het is fijn om de doktersbezoeken samen met een dierbare te plannen. Dit kan jouw partner zijn of iemand anders die dicht bij jou staat. Aan de ene kant is het fijn omdat je samen vaak meer hoort dan wanneer je alleen bent. Je kunt allebei vragen stellen en achteraf nog eens rustig bespreken wat je allemaal hebt gehoord. Aan de andere kant is het niet alleen voor jou fijn, maar ook voor jouw dierbare. Voor hem of haar is het ook heftig dat iemand van wie ze veel houden hartfalen blijkt te hebben. Dit helpt die persoon ook om langzaam aan de nieuwe situatie te wennen.
Jij bepaalt wat je wanneer deelt
Weet dat jij zelf bepaalt wat je wanneer met wie wilt delen. Horen dat je hartfalen hebt is niet niks. De één heeft er direct behoefte aan om hier met andere mensen over te praten, de ander wil dit liever eerst zelf een plekje geven. En waar de één een open boek is en alles tot in detail deelt, houdt de ander het liever wat meer op de oppervlakte. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je wilt delen en welk moment daar goed voor voelt.
Vraag hulp
Vind je het moeilijk om zelf het nieuws te delen? Vraag dan iemand waar jij je goed bij voelt om dit voor jou te doen. Of doe het samen.
Bereid het gesprek voor
Je kunt van tevoren wel tien manieren bedenken van hoe een gesprek gaat verlopen. Uiteindelijk gaat het in het echt waarschijnlijk toch net even anders. Misschien word je zelf of de persoon met wie je het nieuws deelt heel emotioneel. Of er komt iets tussendoor. Of je je weet het gewoon even niet meer. Het kan daarom fijn zijn om van tevoren de belangrijkste punten op te schrijven, zodat je daar altijd even naar kunt kijken om te controleren of je niks belangrijks vergeet. Bedenk ook wat jouw verwachting is. Wil je mensen alleen over jouw situatie vertellen? Of heb je ook hulp van hen nodig? En wat kunnen ze dan doen om jou te helpen?
Neem de tijd
Het klinkt misschien wat officieel, maar neem rustig de tijd wanneer je mensen in jouw omgeving wilt vertellen over jouw situatie. Zorg dat er genoeg tijd is voor emoties die er kunnen zijn en vragen die er ontstaan.
Geef informatie over hartfalen en de behandeling
Waar de één met veel emoties reageert kan de ander reageren door veel vragen te gaan stellen. Het kan fijn zijn om je van tevoren rustig in te lezen in hartfalen. Dit kan jou helpen in het gesprek met vrienden, familie en collega’s. Ook is het vaak fijn als je iets kunt vertellen over hoe de behandeling eruit ziet en welke invloed hartfalen op jou heeft en zal hebben in de toekomst. Je kunt ook jouw arts vragen wat je je omgeving kunt vertellen. Vaak helpt deze informatie ook in het geruststellen van mensen om je heen.
Leg je gevoelens uit
Vertel hoe je je voelt nu je weet dat je hartfalen hebt en welke invloed dit op jou heeft. En vertel ook, als je al een idee hebt, wat je fijn zou vinden in de communicatie over jouw aandoening. Vind je het prima als mensen vragen naar hoe je je voelt? Of wil je het hier liever niet te vaak over hebben? Door mensen te informeren over wat het met jou doet en wat jij fijn vindt weten mensen ook beter hoe hiermee om te gaan.
Wees open en eerlijk
Hartfalen is een serieus iets. Maak het niet kleiner dan het is. Uiteindelijk hebben jij en de mensen in je omgeving het meest aan een open en eerlijk gesprek.
Vertel het op jouw manier
Kies de manier van communiceren die bij jou past. Vind je het fijn om in persoon af te spreken en met mensen het gesprek aan te gaan? Spreek dan af op een plek waar jij je goed bij voelt. Thuis of tijdens een wandeling in de natuur. Schrijf jij alles liever van je af? Dan kun je er ook voor kiezen om mensen een (digitale) brief of een blog te schrijven waarin je jouw verhaal deelt.
Ervaringen lezen van andere mensen met hartfalen
Als je te horen krijgt dat je hartfalen hebt, dan kan het ook fijn zijn om jouw ervaringen met anderen te delen. Of ervaringen van anderen te lezen. Daarom is er de besloten Harteraad community: hartfalen, cardiomyopathie en hartkleppen. Een plek waar je je verhaal kunt delen, vragen kan stellen en ervaringen kan uitwisselen. In de community zitten mensen die hetzelfde meemaken als jij, zodat jullie elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren.
Diagnose hartfalen, en nu?
Je krijgt de diagnose hartfalen en je hebt vast veel vragen. Welke medicijnen krijg je voorgeschreven? Mag ik meebeslissen over mijn behandeling? En wat kan je zelf doen om een zo goed mogelijk leven te leiden met hartfalen?
Bekijk (gratis) het webinar hartfalen terug
Diagnose hartfalen, en nu?